Rysk laxsoppa
12 mar, 2015
AvRedaktionen
Rysk laxsoppa med purjolök, morot, rotselleri, oliver och kapris. Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil.
Annons
4 personer
Du behöver:
500 g lax med ben (t ex stjärtbiten)
1 purjolök
1 gul lök
1 1/2 liter fiskbuljong
persiljestjälkar
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 morot
1 bit rotselleri (100 g)
20 gröna oliver
smör
3 msk tomatpuré
1/2 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
4 msk kapris
salt
tabasco
1 dl persilja (hackad)
Till servering:
crème fraiche eller gräddfil
Gör så här:
- Skär bort ryggbenet och skinnet från laxen. Skär laxköttet i kuber, ca 1 1/2 cm.
- Dela på det gröna och vita på purjolöken. Skala och skär den gula löken i mindre bitar.
- Koka upp buljongen. Lägg i fiskbenet och skinnet, det gröna på purjolöken, löken, persiljestjälkarna och kryddorna. Koka på svag värme i 15 minuter.
- Skär morot, selleri och det vita på purjon i strimlor. Skiva oliverna.
- Fräs grönsaksstrimlorna i smör i en gryta utan att de tar färg. Tillsätt tomatpuré, timjan och pressa i vitlök.
- Sila ner fiskbuljongen i grytan. Koka upp och sjud på svag värme cirka 5 minuter. Skumma om det behövs.
- Tillsätt vin, laxkuber, oliver och kapris. Sjud på svag värme 3–5 minuter.
- Smaka av med salt och tabasco och blanda i persiljan.
- Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil.
Av: Caroline Hofberg
Annons