Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så bakar du en siffertårta – steg för steg

20 maj, 2019
Till födelsedag, bröllopsdag eller jubileum – en siffertårta passar perfekt när det finns siffror med i firandet. Så här gör du!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En siffertårta är enklare att göra än man tror, men blir mycket uppskattat av jubliaren. Dekorera med vad du känner för, t ex färska blommor, bär, frosting, nötter, godis, maränger, macarons eller ljus.

Receptet ger fyra mördegsbottnar som läggs samman två och två. Rita och klipp ut siffror i en mall i smörpapper.

Tårtbotten – 8 personer:

200 g mjukt smör

1 ⅔ dl florsocker

1/2 vaniljstång, fröna

1/4 tsk salt

1 ägg

1 dl mandelmjöl

5 3/4 dl vetemjöl

Hallonkräm:

3 gelatinblad

225 g hallon

3/4 dl socker

1 lime, saften

3 1/2 dl vispgrädde

Garnering:

150 g hallonmarmelad eller -sylt

bär efter smak och säsong

små maränger

frystorkade hallon

finhackade pistagenötter

Gör så här:

1. Rör ihop smör, florsocker, fröna från en halv vaniljstång och salt i en skål. Rör ner ägget och tillsätt mandel- och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop med händerna utan att överarbeta degen. Dela i 4 delar och slå in varje degbit plastfolie. Låt vila i kylen i 2 timmar.

Annons
Siffertårta – steg 2!
Siffertårta – steg 2!

2. Gör pappersmallarna med valda siffror. Ta ut en bit mördeg i taget, lägg mellan två ark bakplåtspapper och kavla ut degen så den blir ½ cm tjock och storleken passar dina siffror. Lyft bort det översta arket bakplåtspapper. Lägg sifferschablonen på degen och skär ut formen med en vass kniv. Gör likadant med nästa bit mördeg och skär sedan ut siffra nr 2 ur resterande två bitar.

Siffertårta – steg 3!
Siffertårta – steg 3!

3. Värm ugnen till 175°. Grädda bottnarna två åt gången, ca 12 minuter, tills de är gyllene och genombakade. Låt svalna på ugnsgaller. Om det blir deg över, grädda som småkakor.

Annons
Siffertårta – steg 4!
Siffertårta – steg 4!

4. Gör hallonkrämen: Blöt upp gelatinet i en skål med kallt vatten, ca 10 minuter. Koka upp hallon, socker och limesaft. Ta från värmen och mixa med en stavmixer. Sila genom en finmaskig sil och samla upp saften. Ta upp gelatinbladen, vrid ur vattnet och smält ner dem i den varma hallonsaften. Kyl ner. Vispa upp grädden och vänd samman med den nedkylda hallongelén. Fyll en spritspåse med kräm och låt vila i kylskåpet ca 1 timme tills dess att blandningen satt sig.

Annons
Siffertårta – steg 5!
Siffertårta – steg 5!

5. Lägg en av vardera siffra på ett serveringsfat och spritsa ut små toppar av hallonkräm längs kanterna.

Siffertårta – steg 6!
Siffertårta – steg 6!

6. Fyll den andra spritspåsen med hallonsylt och spritsa sylt i mitten, mellan krämklickarna. Lägg försiktigt på andra våningen med siffror och spritsa dem på samma vis. Garnera med bär, frystorkade hallon, maränger och pistagenötter.

Annons
Så här blir den färdiga siffertårtan!
Så här blir den färdiga siffertårtan!

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons