Så bakar du en siffertårta – steg för steg
En siffertårta är enklare att göra än man tror, men blir mycket uppskattat av jubliaren. Dekorera med vad du känner för, t ex färska blommor, bär, frosting, nötter, godis, maränger, macarons eller ljus.
Receptet ger fyra mördegsbottnar som läggs samman två och två. Rita och klipp ut siffror i en mall i smörpapper.
Tårtbotten – 8 personer:
200 g mjukt smör
1 ⅔ dl florsocker
1/2 vaniljstång, fröna
1/4 tsk salt
1 ägg
1 dl mandelmjöl
5 3/4 dl vetemjöl
Hallonkräm:
3 gelatinblad
225 g hallon
3/4 dl socker
1 lime, saften
3 1/2 dl vispgrädde
Garnering:
150 g hallonmarmelad eller -sylt
bär efter smak och säsong
små maränger
frystorkade hallon
finhackade pistagenötter
Gör så här:
1. Rör ihop smör, florsocker, fröna från en halv vaniljstång och salt i en skål. Rör ner ägget och tillsätt mandel- och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop med händerna utan att överarbeta degen. Dela i 4 delar och slå in varje degbit plastfolie. Låt vila i kylen i 2 timmar.
2. Gör pappersmallarna med valda siffror. Ta ut en bit mördeg i taget, lägg mellan två ark bakplåtspapper och kavla ut degen så den blir ½ cm tjock och storleken passar dina siffror. Lyft bort det översta arket bakplåtspapper. Lägg sifferschablonen på degen och skär ut formen med en vass kniv. Gör likadant med nästa bit mördeg och skär sedan ut siffra nr 2 ur resterande två bitar.
3. Värm ugnen till 175°. Grädda bottnarna två åt gången, ca 12 minuter, tills de är gyllene och genombakade. Låt svalna på ugnsgaller. Om det blir deg över, grädda som småkakor.
4. Gör hallonkrämen: Blöt upp gelatinet i en skål med kallt vatten, ca 10 minuter. Koka upp hallon, socker och limesaft. Ta från värmen och mixa med en stavmixer. Sila genom en finmaskig sil och samla upp saften. Ta upp gelatinbladen, vrid ur vattnet och smält ner dem i den varma hallonsaften. Kyl ner. Vispa upp grädden och vänd samman med den nedkylda hallongelén. Fyll en spritspåse med kräm och låt vila i kylskåpet ca 1 timme tills dess att blandningen satt sig.
5. Lägg en av vardera siffra på ett serveringsfat och spritsa ut små toppar av hallonkräm längs kanterna.
6. Fyll den andra spritspåsen med hallonsylt och spritsa sylt i mitten, mellan krämklickarna. Lägg försiktigt på andra våningen med siffror och spritsa dem på samma vis. Garnera med bär, frystorkade hallon, maränger och pistagenötter.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft