Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så blandar du höstens godaste whiskeydrinkar

12 sep, 2023
AvNami Kawakita
Så blandar du höstens godaste whiskeydrinkar
Hösten knackar på dörren och erbjuder sina bästa råvaror! Den kreativa bartendern Bella Porcile ger sina bästa tips på höstens godaste whiskey-drinkar – med skogen som inspiration!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbittersBrand logo
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbitters

En värmande Irish Coffee i all ära – men vad sägs om att twista till den med smak av granskott? Eller våga dig på en cocktail med frisk smak och doft av skogens egna guld kantarell. Bella Porcile är en bartender med över 20 års erfarenhet och i höst har hon hämtat inspiration från naturen när hon smaksatt höstens godaste drinkar.

– Hösten är en fantastisk årstid att inspireras av och det är fascinerande vad naturen har att erbjuda. Skogen är fylld med vilda smaker och det finns många drinkvänliga råvaror i säsong. Våga överraska och bjud gärna på varma drinkar med oväntade smakkombinationer, säger Bella Porcile.

Annons

3 innovativa whiskey cocktails med smak av naturen

Irish Forest

Gransirapen behöver stå och dra något dygn så förbered den i god tid.

Irish Forest är som en Irish Coffee men med gransirap

Du behöver:

4 cl Tullamore D.E.W.
1,5 cl gransirap
6-8 cl kokkaffe
Lättvispad grädde
Grankvist

Annons

Gör så här:

  1. Gransirap: Värm upp lika delar socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp. Lägg i grankvistar och granskott, dra av från plattan. Låt svalna, täck med lock och låt dra något dygn innan du silar den. Häll upp på väl rengjord flaska.
  2. Värm upp glaset med hett vatten. Häll ut det varma vattnet och häll i whiskey och gransirap. Rör om.
  3. Fyll på med kaffet och skikta på grädden. Garnera med en grankvist.

Cloudy Toddy

Spara gärna hjortronmoset och torka på 40 grader i ugn ca 10 timmar så får du hjortrongodis.

Cloud toddy får en fin smak av hjortron

Du behöver:

5 cl Tullamore D.E.W.
1,5 cl hjortronsirap
Varm Dry tonic/granskottstonic eller hjortrontonic
Lättvispad grädde
Riven kanel eller muskot

Gör så här:

  1. Hjortronsirap: Värm 1,5 dl vatten, 2 dl socker och 1,5 dl hjortron tills sockret löst upp och det börjar koka. Dra av från plattan och låt dra i minst 10 min men gärna någon timme. Sila bort hjortronen.
  2. Värm upp glaset med hett vatten. Häll ut det varma vattnet och tillsätt whiskey och sirap. Rör om och toppa upp med uppvärmd het tonic (värm i gryta över eld eller på spisen).
  3. Skikta över lättvispad grädde. Riv över kanel eller muskot.

Golden Moments

Kantarelltoast i all ära men har du testat som drinkingrediens?

Annons
I drinken Golden moments hittar du spännande smak av kantarell

Du behöver:

5 cl Tullamore D.E.W.
2,5 cl kantarellsirap
3 cl citronjuice
Dry tonic/granskottstonic eller hjortrontonic
Sockrade kantareller

Kantarellsirap:

2 dl råsocker
1,5 dl vatten
2 dl kantareller
En nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Kantarellsirap: Förväll kantarellerna. Tillsätt socker, vatten, samt salt. Låt koka i ca 10 min. Dra av plattan, låt svalna och häll upp allt på rengjord glasburk. Låt kantarellerna ligga kvar i sirapen för mer smak.
  2. Häll upp alla ingredienser förutom tonic i en shaker med is. Skaka hårt tills shakern blir frostig.
  3. Sila upp i highball-glas med is. Toppa med tonic och sockrade kantareller (från kantarellsirapen).
Annons