Bli en bättre hemmabartender – här är Årets bartenders bästa tips
I måndags gick Stellagalan av stapeln och för femte året i rad utsågs några av gastronomisveriges mest innovativa kvinnor. Under årets gala, vars syfte är att bidra till en mer jämställd bransch, utsågs smaksäkra Denise Sjöberg till Årets Bartender.
Denise är barchef på Bar Brahe i Stockholm och är erkänd för sin kreativitet. Med sina 21 år i branschen älskar hon att servera drinkar som bär på en historia och hittar gärna nya bryggor och synergier för att kunna bjuda på något nytt och smakrikt.
Något Denise är riktigt vass på så är det att skaka en perfekt Margarita, en drink som passande nog också bär på en färgstark historia. I samband med att Margaritan i år fyller 75 år har Denise, tillsammans med apelsinlikören Cointreau, tagit fram en ny spännande tappning av den folkkära drinken – som mycket riktigt fyller alla hennes egna kriterier.
– Denna nya version av en Margarita, som jag valt att kalla ”Sames But Different” efter upphovskvinnan Margaret Sames, är en smakexplosion baserad på Margarets eklektiska liv och lyxiga fester. Med en twist av illusion och historia, säger Denise Sjöberg.
Denise Sjöbergs tre bästa tips för att bli en mer lekfull hemmabartender
1. Testa nya kryddor och smaksättare
Trots att många spritsorter är gjorda att bära en viss smak finns det ingen anledning att inte smaksätta dem ytterligare. Testa att addera nya kryddor och smaksättare för att sedan låta spriten dra någon timma eller två innan du blandar dina drinkar. Nu öppnas en helt ny värld med oändliga möjligheter!
2. Ta vara på dina varor och rester
När du pressar citrus för drinkar, se till att skala dom innan och låt skalen dra med socker. Oljorna dras ut och du får nu ett jättegott smaksatt sockerlag när du blandar det med vatten. Eller varför inte fermentera ananasskal för att skapa en tepache som jag gjort här nedan?
3. Buteljera favoritdrinken
Älskar du Old Fashioned eller en Dry Martini före maten? Blanda ihop ditt favoritrecept på en hel flaska bassprit, vattna ut den med 10%, buteljera hela drinken och lägg in den i frysen. En perfekt cocktail när andan faller på, tar bara några sekunder att servera och smakar likadant varje gång.
Denise Sjöbergs ”Sames But Different”
Tips! Ifall du äger en Twist & Sparkle kan du blanda ner vanligt vatten i drinken och kolsyra hela faderullan för jämnare bubblor.
1 drink
Du behöver:
20 ml Cointreau
30 ml tequila blanco
50 ml tepache
20 ml vassle
10 ml lime
20 ml bubbelvatten
2 dash saltlösning (10%)
2 dash jalapeño-tinktur
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser utom bubbelvatten i en shaker och skaka väl tillsammans med is.
- Häll upp i ett glas.
- Toppen upp med bubbelvatten, en iskub och njut!