Så fixar du sommarens heta trend: pizza på grillen
Pizza med potatis, aubergine, torkade kantareller och pesto
Vegetarisk pizza med massor av smak. Har du inte torkade kantareller, använd färska som du fräst i smör.
1 pizza
250 g hemgjord pizzadeg (se recept ovan) eller färdig pizzadeg
5 g torkade kantareller
1 knippe basilika
1/2 knippe slätbladig persilja
1 dl olivolja
40 g pinjenötter, rostade
40 g parmesan, färskriven
Salt och nymalen svartpeppar
150 g potatis
50 aubergine
2 msk olivolja
40 g oliver, gröna och svarta
50 g riven mozzarella
Gör så här:
- Börja med att lägga de torkade kantarellerna i blöt i 30 minuter. Låt rinna av.
- Hacka basilika och persilja, mixa dem tillsammans med oljan. Tillsätt pinjenötter och parmesan, mixa till en grov pesto.
- Smaka av med salt och peppar.
- Skär potatis och aubergine i lövtunna skivor, gärna med mandolin. Vänd dem i olja, salt och peppar.
- Bred ut peston på pizzan, fördela potatis, aubergine, kantareller och oliver ovanpå. Strö över den rivna mozzarellan.
- Grädda under lock i klotgrill eller gasolgrill på 220° i cirka 10 minuter eller tills den är spröd och gyllene.
- Klicka på extra pesto och servera.
Pizza med vitost, sparris och inlagd grillad paprika
Sommarfin pizza med sparris och söta paprikor. Gott till ett glas rosé.
1 pizza
250 g hemgjord pizzadeg (se recept nedan) eller färdig pizzadeg
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
3 gröna sparrisar, tunt skurna på längden
60 g vitost
2 grillade paprikor, 200 g
2 tsk pinjenötter
Salt och peppar
10 basilikablad
Gör så här:
- Hacka vitlöken fint och blanda samman med olja. Pensla vitlöksoljan på pizzadegen.
- Fördela sparris och getost över pizzan, lägg på paprika och pinjenötter. Krydda med salt och peppar.
- Baka pizzan på grillen i 8–10 minuter. Toppa sedan med basilikablad.
Tips! Så fixar du pizzan på grillen
- Med en grill med lock eller en vedeldad uteugn kan du baka fantastiska pizzor med knaprig botten och härlig fyllning.
- Pizzorna ska grillas på en kol- eller gasolgrill på cirka 220° under lock, så du är säker på att hålla en jämn och hög temperatur.
- Pizzorna kan lagas direkt på grillgallret men även på en pizzasten, förvärm den då på grillen i cirka 10 minuter.
- Förbered gärna pizzorna på en plåt eller skärbräda utan kanter inför grillningen, så att det är lättare att få över dem på grillen.
- Baka pizzorna i ca 10 minuter, tills de fått lite färg.
Grundrecept pizzadeg
Degen räcker till 10 pizzor, dela upp i cirka 250 g stora bitar.
10 pizzor
25 g jäst
1 liter kallt vatten
1 msk salt
2 tsk socker
3 msk olivolja
200 g durumvetemjöl
1 1⁄2 kg vetemjöl
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och olja.
- Blanda de två mjölsorterna och rör försiktigt ner dem i vätskan. Jobba igenom degen ordentligt, 7–10 minuter.
- Lägg degen i en skål och ställ kallt i minst 6 timmar. Den ska jäsa till dubbel storlek.
- Dela degen i 10 bitar om ca 200 g och forma till bollar på ett mjölat bord. Kavla ut dem till pizzor, ca 1⁄2 cm tjocka.