Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Bao buns – så gör du trendrätten hemma

26 jan, 2023
AvNami Kawakita
Bao buns – så gör du trendrätten hemma
Santa Maria skapade succén med tacos – nu ska bao buns bli den ny svenska vardagsfavoriten!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxiga nudlar på fyra minuterBrand logo
Lyxiga nudlar på fyra minuter

Santa Maria introducerade Tex Mex i Sverige för drygt 30 år sedan och vi alla vet ju hur det gick! Idag är tacos nästan lika svenskt som köttbullar och kanske det absolut vanligaste vi dukar upp på fredagen efter en lång arbetsvecka. Nu tar Santa Maria nästa steg och kommer med en ny satsning på asiatiskt. Målet är att den goda trendmaten bao buns ska bli en ny familjefavorit!

Vad är bao buns?

Bao buns, även kända som baozi, är en kinesisk fast food som består av ett litet vitt, fluffigt bröd som är fyllt med allt från kött och skaldjur till svamp och tofu. Asiatisk mat är en av de starkaste mattrenderna i världen just nu och svenskar googlar ”Steamed Bao Buns” mer än någonsin! Du har säkert sett bao buns på menyer runt om i landet då det har blivit ett populärt alternativ på trendiga restauranger. Kanske har du provat men har du vågat dig på att göra egna?

Annons

Hemma i sitt egna kök har det hittills uppfattats som lite svårt att laga bao buns men det ska Santa Maria nu ändra på. Nyckeln är en bas av lättanvända produkter som kan varieras fritt under måltiden så nu blir det otroligt enkelt att laga egna bao buns. Ånga bröden i mikron, smaksätt kyckling eller svamp och låt alla fylla sin bun med det de föredrar – lite som tacos helt enkelt! En riktigt god måltid på 20 minuter, kan det bli bättre?

Bao Buns med svamp

Härliga vegetariska buns med svamp.

Annons

4 portioner

Du behöver:

700 g champinjoner
1 påse Santa Maria Cooking Sauce Dark Soy & Garlic
Smör eller olja till stekning
2 paket Santa Maria Asian Steamed Buns
2 st hjärtbladssalladshuvuden
0,5 st gurka
200 g böngroddar
1 kruka koriander
1 st röd chili
100 g jordnötter, krossade
1 flaska Santa Maria Topping Sauce Sweet Mango & Chili

Gör så här:

  1. Förbered grönsaker och toppings. Ställ fram i separata skålar så att alla runt bordet kan fylla sina bröd med sina egna favoriter. Tips är att skiva grönsakerna väldigt tunt!
  2. Stek svampen i smör eller olja på hög värme i ca 5 minuter, sänk sedan värmen och tillsätt en påse Cooking Sauce Dark Soy & Garlic. Rör om och stek i ytterligare ca en minut.
  3. Ta bröden ur förpackningen och lägg dem på en tallrik, fyra i taget, täck med "mikrolock" och kör på full effekt i 40-60 sekunder. Täck bröden med en kökshandduk för att hålla dem varma fram till servering.
  4. Fyll brödet med tillbehören, avsluta med krossade jordnötter och toppingsåsen – sedan är det bara att hugga in.

Bao Buns med kyckling

Kyckling gör sig riktigt bra i bao buns. Toppa gärna med hackade jordnötter, chili och koriander för den som gillar det.

Annons

4 portioner

Du behöver:

500 g kycklingfilé
1 påse Santa Maria Cooking Sauce Dark Soy & Garlic
1 msk matolja
2 förpackningar Asian Steamed Buns
2 st hjärtbladssalladshuvuden
1 bunt rädisor
0,5 st gurka
200 g fryst mango
1 kruka koriander
100 g jordnötter, krossade
1 flaska Santa Maria Topping Sauce Sweet Mango & Chili

Gör så här:

  1. Förbered grönsaker och toppings. Skiva grönsakerna tunt och lägg i separata skålar.
  2. Strimla kycklingfiléerna och stek i olja på hög värme ca 2 minuter, eller tills genomstekt, sänk sedan värmen och tillsätt en påse cookingsås. Rör om väl och stek i ytterligare ca en minut.
  3. Ta bröden ur förpackningen och lägg dem på en tallrik, fyra i taget, täck med "mikrolock" och kör på full effekt i 40-60 sekunder. Täck bröden med en kökshandduk för att hålla dem varma fram till servering.
  4. Fyll brödet med tillbehören, servera med krossade jordnötter och toppingsåsen – och hugg in!
Annons