Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så gör du den godaste G&T:n – experternas bästa tips och drinkrecept

17 okt, 2023
AvNami Kawakita
Så gör du den godaste GT:n – experternas bästa tips och drinkrecept
Torsdag den 19 oktober är det den Internationella Gin och Tonic-dagen och få drinkar är så välkända och omtyckta som en klassisk GT. Dagen till ära delar drinkexperten David Kringlund med sig hur man gör en riktigt god gin och tonic!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en läskande NegroniBrand logo
Så gör du en läskande Negroni

Drinken gin och tonic kom faktiskt till av en slump i Indien på 1700-talet – och tur var väl det! 300 år senare har den ädla kombinationen av gin och tonic hållit sig kvar som en klassisker världen över och den 19 oktober är det Internationella Gin och Tonic-dagen. Men hur blandar man egentligen den godaste G&T:n? Självklart beror det på vem du frågar så vi har tagit hjälp av både drinkexperten David Kringlund och vinnaren av Sveriges godaste G&T 2023 Albin Malmberg.

Drinkexperten David Kringlund har arbetat med dryck sedan 2008 och har på senare år valt att fokusera sitt intresse på just drinkar. Idag driver han en av Sveriges största Youtube-kanaler med dryckesfokus där han inspirerar följarna att testa på klassiska och nytänkande drinkar hemma. Den egna favoriten? Givetvis en G&T med premiumgin!

Annons

– Jag är ett stort fan av Gin och Tonic. Den är så självklar och okonstlad i all sin enkelhet. Men för att en klassisk G&T ska glänsa finns det några handfasta tips att tänka på. Lägg gärna krutet på en god premiumgin och servera med fördel med stora isbitar, de smälter långsammare och gör att drinken håller sig kall längre. Dessutom bevaras kolsyran länge. En blaskig G&T gör ingen glad, säger David Kringlund.

Davids tips till den som vill addera något annorlunda moment till en klassisk G&T är att göra egna iskuber av gurkvatten.

– Gurk-isen ger en fantastiskt fin färg men den tillför också en frisk smak av gurka som gifter sig perfekt till Hendrick’s Gin. En given kombo för alla traditionella G&T-fantaster som ändå vill addera något oväntat inslag som förhöjer smaken, avslutar David Kringlund.

Sveriges godaste G&T 2023

Vad är egentligen hemligheten bakom 2023 års bästa Gin och Tonic? Enligt Albin Malmberg, bartender och vinnare av av Sveriges godaste G&T 2023, är svaret smakbalans, en gnutta fantasi och Hendrick’s Flora Adora.

Annons

– Sötma, syra och beska är grunden till en bra G&T. Experimentera gärna med favoritbär, frukter och olika kryddor. Men tänk på smakbalansen. Väljer du en sötare G&T med exempelvis sockerlag och en blommig gin bör du balansera med en syrligare tonic, säger Albin Malmberg, bartender på Terrassen Gröna Lund.

Oavsett vilken typ av gin och tonic du föredrar så kommer du nog hitta en favorit bland proffsens recept!

Hendrick’s Gin & Tonic – The classic

Tips! Skiva gärna gurkan på längden för att den ska hamna i ”hela glaset”.

En klassisk gin och tonic måste alla kunna blanda hemma

Du behöver:

5 cl Hendrick’s Gin
15-20 cl Tonic
Gurkskivor
Is

Gör så här:

  1. Använd en kupa på fot med mycket is.
  2. Blanda ingredienserna direkt i glaset och garnera med en eller ett par skivor gurka.

Rhubarb Rhapsody

Albin Malmbergs vinnande G&T i Sveriges bästa Gin och Tonic 2023. Albin vann bartenderkategorin med motiveringen:

Annons

”Trots få ingredienser upplevde vi en intressant komplexitet. Valet att möta upp den smakrika ginen med kreativa inslag gav å ena sidan en skön harmoni, å andra ett vågspel i vilket timutpepparns explosivitet stod för dramatiken. Denna G&T är en fängslande fullträff!”

Sveriges bäst Gin och Tonic 2023 är Albin Malmbergs vinnande Rhubarb rhapsody

Du behöver:

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl Hendrick’s Gin Flora Adora, infuserad med timutpeppar
1,5 cl Rabarbersockerlag
Stora isbitar

Garnering:

Två remsor rabarber som klär glasets kant.

Hendrick’s Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar:

1 dl Hendricks Gin Flora Adora gin
1 msk timutpeppar

Rabarbersockerlag:

5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk

Gör så här:

  1. Hendrick’s Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar: Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning.
  2. Rabarbersockerlag: Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn.
  3. Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag.
  4. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.

G&T over Cucumber ice

En enkel men läcker twist på en klassiskt G&T med gurka.

Testa att göra is på gurkvatten och använd i din GT

Du behöver:

5 cl Hendrick’s Gin
10-15 cl tonic
Hemmagjord gurk-is

Gör så här:

  1. Gurk-is: Mixa en hel gurka med en stavmixer eller i en blender. Sila av och fånga upp den gröna vätskan, dvs gurkvattnet. Frys in vattnet i stora iskuber och använd när de är helt genomfrusna.
  2. Använd ett högt glas och tillsätt gurk-isen. Bygg övriga ingredienser direkt i glaset och garnera med en gurk-slice.

Adora Elderflower

En drink som för tankarna till varma sommarkvällar – precis vad vi behöver just nu!

Adora elderflower är en gin och tonic med somrig smak av fläder

Du behöver:

5 cl Hendrick’s Flora Adora
10-15 cl flädertonic
Hallon
Gurka
Mynta

Gör så här:

  1. Använd ett lågt glas. Fyll med stora iskuber och blanda ingredienserna direkt i glaset.
  2. Garnera med gurka, mynta och färska hallon.
Annons