Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Så gör du en Violet – drinken gjord på doftvioler

24 maj, 2024
AvRedaktionen ELLE
Så gör du en Violet – drinken gjord på doftvioler
Nicole Wilsons Violet är en vackert lila drink gjord på doftvioler och vodka – det enda vi vill dricka i sommar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du den alkoholfria drinken Passion SunriseBrand logo
Så gör du den alkoholfria drinken Passion Sunrise

Violet

Skåla in sommaren med denna härliga violdrink, vars lila färg nästan lyser i glaset. Färgen kommer från violsirap, som är enkel att göra men som behöver förberedas dagen innan.

Annons

1 drink

Du behöver:

Violsirap:

1 del doftvioler
1 del vatten
1 del strösocker
Några droppar citronsaft

Violsocker:

1 dl violer
1 dl strösocker

Drink:

5 cl vodka
3 cl violsirap
3 cl pressad citronsaft

Garnering:

Violsocker
Färska violer eller isbitar med infrysta violer

Gör så här:

  1. Violsirap: Rensa bort stjälkar och gröna blad från blommorna. Lägg dem i en glasburk. Koka upp vattnet och häll det över blommorna. Sätt på ett lock och låt dra cirka 24 timmar. Häll blandningen med blommor i en skål ovanför kokande vattenbad. Häll i sockret och rör tills sockret löst upp sig. Ta bort skålen från plattan och sila bort blommorna. Häll sirapen på rengjorda flaskor. Sterilisera gärna flaskornai ugn, 15–20 minuter i 140°, för längre hållbarhet. Sirapen håller sig vackert lila länge men har mest violdoft och smak när den är nygjord.
  2. Violsocker: Mortla violer och socker till ett lila socker. Bred ut på bakplåtspapper och låt torka ½ – 1 dag. Mixa eventuellt slätt i en mixer. Förvara i lufttät burk. Sockret håller sig vackert lila länge men mest violdoft och smak är det när sockret är nygjort.
  3. Drink: Dra en citronklyfta längs med glaskanten på ett cocktailglas. Doppa i lite violsocker. Häll upp vodka, violsirap och citronsaft i shaker och skaka med is. Sila upp i cocktailglas. Dekorera med färska violer eller kanske en iskub med violer i.

Recept: Nicole Wilson Foto: Karin Hasselström

Annons