Så gör du egen saft – enkelt grundrecept
När trädgårdarna dignar av bär och frukt finns det ett fantastiskt bra sätt att ta vara på allt. Gör egen saft. Det är riktigt gott och du får en fräschör som kan vara svår att hitta i köpt saft. Men det är också kul. Tänk att ta fram en flaska hemgjord saft på fikan i trädgården, eller när vintern är som mörkast för att påminna sig själv om sommarens soliga dagar.
Här är ett grundrecept på hemgjord saft som du kan applicera på frukten du har över i trädgården. Rabarber, hallon eller kanske jordgubbar.
Enkelt grundrecept på saft
Ingredienser till cirka två liter saft:
3 liter bär
1 liter vatten
6 dl strösocker
1 tsk natriumbensoat
Gör så här:
1. Rensa bären och lägg dem i en gryta. Häll sedan på vattnet och koka upp. Låt bären koka under lock i cirka 10 minuter.
2. Tryck bären med en sked mot grytans kanter så att de mosas ordentligt och all saft rinner ur bären.
3. Häll sedan upp bären i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag och låt det stå och självrinna i en halvtimme.
4. Rengör grytan och häll sedan tillbaka saften. Koka upp och rör ner sockret. Rör tills allt socker har löst upp sig.
5. Ta av grytan från spisen och tag bort allt skum med en sked. Häll sedan upp lite av saften i en kopp och rör i natriumbensoat. Blanda sedan ner det i saften.
6. Häll upp den varma saften på rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
7. Tänk på att saften håller bättre när den förvaras svalt.