Så gör du egen sylt – enkelt grundrecept
Sugen på att förvara sommaren på burk? Då är sylt det perfekta sättet. Tänk att ta fram en burk sylt en kall vinterdag och påminnas om när trädgården var sådär prunkande och solvarm. Men det är också ett bra sätt att ta vara på all frukt som annars kanske blir kvar på busken eller trädet.
Hur gör man egen sylt?
När du kokar egen sylt kan du själv välja hur söt du vill ha den, genom att halvera mängden socker gör du den till exempel mer syrlig, men också nyttigare. Kom ihåg att burkarna ska vara varma när du häller upp din sylt, för bästa skydd mot oönskade bakterier. Hur länge ska man koka sylt? Jo, till bären börjar mjukna vilket brukar ta cirka fem minuter beroende på bäret/frukten.
Sylt är gott till pannkakor och våfflor, på mackan, i filen och i bakverk – så du kan egentligen inte ha för många burkar i skafferiet!
Enkelt grundrecept på sylt
Ingredienser:
2 liter bär
1 kilo syltsocker
Gör så här:
1. Skölj och rensa bären.
2. Blanda bär och syltsocker i en gryta. Koka upp försiktigt och låt koka i fem minuter. Skulle frukten fortfarande vara fast, koka i ett par minuter till.
3. Tag bort allt skum med en sked och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Tänk på att sylt håller sig bäst om den förvaras svalt.