Så gör du en siffertårta – steg för steg
Siffertårta med maräng och blommor
Dubbla maränger i form av en siffra eller en bokstav med härlig fyllning av grädde och bär emellan – så här enkelt gör du sommarens ljuvligaste kalastårta!
8 portioner
Du behöver:
2 marängbottnar
8 st äggvitor
2 tsk citronsaft
4 dl strösocker
Hallonsylt:
250 g hallon
1 ½ dl syltsocker
Gräddkräm:
4 äggulor
3 msk strösocker
2 msk maizena
1 krm vaniljpulver
2 dl mjölk
20 g smör
1 nypa salt
3 dl vispgrädde
Fyllning:
1 dl färska hallon
1 ½ dl skivade jordgubbar
Dekor:
1 dl blåbär
Ätbara blommor
Krossade minimaränger i valfri färg
Steg 1
Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Klä två plåtar med bakplåtspapper och rita upp valfri siffra, cirka 30 cm lång och 20 cm bred. Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum med elvisp. Tillsätt sockret i omgångar under vispning tills marängsmeten är fast och vispen ger tydliga spår. Det tar cirka 8–10 minuter.
Steg 2
Spritsa ut marängen, gärna lite omlott så att bottnarna får en fin höjd. Ställ in båda plåtarna och grädda i ca 2 ½–3 timmar. Håll koll, de ska släppa från bakplåtspappret och vara torra. Ta ut och låt svalna. (Den övre marängen kan bli färdig före, så ta ut den och höj upp den andra plåten). Koka upp hallon och syltsocker i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter. Låt svalna i rumstemperatur, förvara sedan i kylskåp. Lägg äggulor, strösocker, maizena, vaniljpulver och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på mellanvärme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen blir tjock. Dra bort från värmen och smält ner smöret och tillsätt en nypa salt. Låt svalna i kylskåp. Vispa sedan 3 dl vispgrädde hårt och vänd ner vaniljkrämen.
Steg 3
Lägg ut en marängbotten och spritsa eller klicka ut gräddkrämen och hallonsylten uppe på.
Steg 4
Lägg på skivade jordgubbar och hallon.
Steg 5
Lägg på den andra marängbotten och spritsa ut små klickar av gräddkrämen och toppa varje klick med blåbär.
Steg 6
Dekorera med ätbara blommor och krossade minimaränger. Servera direkt.
Recept: Maja Rehwin Foto: Christina Uhlin