Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så gör du en siffertårta – steg för steg

01 jul, 2021
AvRedaktionen ELLE
Så gör du en siffertårta – steg för steg
Med maräng fixar du enkelt en siffer- eller bokstavstårta att bjuda jubilarer eller födelsedagsbarn på. Så här gör du den, steg för steg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårtaBrand logo
Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta

Siffertårta med maräng och blommor

Dubbla maränger i form av en siffra eller en bokstav med härlig fyllning av grädde och bär emellan – så här enkelt gör du sommarens ljuvligaste kalastårta!

Så gör du en siffertårta med maräng och blommor

8 portioner

Annons

Du behöver:

2 marängbottnar
8 st äggvitor
2 tsk citronsaft
4 dl strösocker

Hallonsylt:

250 g hallon
1 ½ dl syltsocker

Gräddkräm:

4 äggulor
3 msk strösocker
2 msk maizena
1 krm vaniljpulver
2 dl mjölk
20 g smör
1 nypa salt
3 dl vispgrädde

Fyllning:

1 dl färska hallon
1 ½ dl skivade jordgubbar

Dekor:

1 dl blåbär
Ätbara blommor
Krossade minimaränger i valfri färg

Steg 1

Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Klä två plåtar med bakplåtspapper och rita upp valfri siffra, cirka 30 cm lång och 20 cm bred. Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum med elvisp. Tillsätt sockret i omgångar under vispning tills marängsmeten är fast och vispen ger tydliga spår. Det tar cirka 8–10 minuter.

Steg 1 – Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum med elvisp

Steg 2

Spritsa ut marängen, gärna lite omlott så att bottnarna får en fin höjd. Ställ in båda plåtarna och grädda i ca 2 ½–3 timmar. Håll koll, de ska släppa från bakplåtspappret och vara torra. Ta ut och låt svalna. (Den övre marängen kan bli färdig före, så ta ut den och höj upp den andra plåten). Koka upp hallon och syltsocker i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter. Låt svalna i rumstemperatur, förvara sedan i kylskåp. Lägg äggulor, strösocker, maizena, vaniljpulver och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på mellanvärme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen blir tjock. Dra bort från värmen och smält ner smöret och tillsätt en nypa salt. Låt svalna i kylskåp. Vispa sedan 3 dl vispgrädde hårt och vänd ner vaniljkrämen.

Annons
Steg 2 – Spritsa ut marängen

Steg 3

Lägg ut en marängbotten och spritsa eller klicka ut gräddkrämen och hallonsylten uppe på.

Steg 3 – Lägg ut marängbotten och spritsa ut gräddkräm och hallonsylt

Steg 4

Lägg på skivade jordgubbar och hallon.

Annons
Steg 4 – Lägg på skivade jordgubbar och hallon

Steg 5

Lägg på den andra marängbotten och spritsa ut små klickar av gräddkrämen och toppa varje klick med blåbär.

Steg 5 – Spritsa ut gräddkräm och toppa med blåbär

Steg 6

Dekorera med ätbara blommor och krossade minimaränger. Servera direkt.

Steg 6 – Dekorera med ätbara blommor och krossade minimaränger

Recept: Maja Rehwin Foto: Christina Uhlin

Annons