Så gör du perfekta lussebullar
Klassiska lussebullar är ett måste under december och Advent! Receptet på hur du enkelt gör de magiska bakverket hittar du här.
Ingredienser:
– 50 g jäst
– 150 g smör
– 5 dl mjölk
– 250 g kesella
– 1 st ägg
– 2 paket saffran
– 3 dl socker
– 0.5 tsk salt
– 17 dl vetemjöl
– russin
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37°. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt kesella, ägg, saffran, socker och salt och arbeta till sist ner mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under duk i bunke i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på bakbordet, arbeta den blank och slät och dela den i två delar, en till lussekatter och en till saffransbullar.
Dela degen i 15 delar som rullas ut till smala längder. Snurra längderna från varsitt håll till lussekatter som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin i ändarna och låt jäsa ytterligare 20–30 minuter, till dubbel storlek. Pensla sedan lussekatterna med ägg och grädda i cirka 8 minuter, tills de fått fin färg.
Recept taget från ELLE Mat och vin