Så här gör du egen pionsaft – jo, det går!
29 jun, 2020
AvRedaktionen
Sommarens trendigaste dryck: en söt, rosa saft som smakar rosor och rabarber – men gjord på pioner! Testa receptet direkt!
Annons
Pionsaft
Saften påminner lite om rosendoft och nätta toner av rabarber.
Cirka 1 liter
4 stora pioner, kronbladen
4 citroner, finrivet skal
860 g vatten (ca 8 1/2 dl)
860 g strösocker (ca 9 1/2 dl)
300 g citronsaft (ca 3 dl från 7 citroner)
Gör så här:
- Repa bladen från blomman. Lägg bladen i en stor bunke eller annan behållare, bäst är en stor kastrull med lock. Riv över citronskalet.
- Koka vatten och socker tills allt socker lösts upp och häll sedan över kronbladen. Häll i citronsaften, rör några varv och täck sedan med lock eller plastfolie.
- Låt stå och dra i kylskåp i 2–3 dagar beroende på hur mycket smak du vill ha.
- Sila av bladen och häll upp saften på rena steriliserade flaskor. Räkna med en eller två veckors hållbarhet i kylen. Vill du spara saften längre är det bäst att frysa in den.
Av: My Feldt
Foto: Linda Lomelino
Recept ur boken Rullrån och tankebrus, Bonnier Fakta
LÄS MER:
My Feldt: ”Jag ville få en nyårsraket i huvudet så jag skulle slippa ha så ont i hjärtat.”
Så gör du egen saft – enkelt grundrecept
Annons