Så gör du switchel – hälsodrycken som botar bakfylla
Switchel är egentligen inget nytt påfund, faktum är att drycken en gång i tiden användes flitigt av Amishbönderna, som ett sätt för dem att hålla sig återfuktade under de långa dagarna på åkermarkerna.
Med sin mix av ingefära, äppelcidervinäger, citron, naturlig sötning och vatten ska switchel fungera såväl antiinflammatoriskt som återfuktande – och dessutom främjande för matsmältningen. Drycken är även rik på kalcium, kalium, magnesium och elektrolyter och det är främst det sistnämnda som träningsfolket vill åt.
Många menar också att den höga halten elektrolyter gör att switchel kan bota – eller åtminstone lindra – bakfylla.
Till skillnad från exempelvis kombucha är det ingen avancerad och långdragen framtagningsprocess som ligger bakom – switchel är superenkelt att fixa själv.
Switchel
Ingredienser:
1,5 dl färsk ingefära, skuren i bitar
4 msk ekologisk lönnsirap eller honung
8 msk äppelcidervinäger
1 dl citronsaft
8 dl vatten
Gör så här:
1. Koka upp vatten och ingefära i en kastrull, låt koka i ungefär 2 minuter.
2. Ta bort kastrullen från plattan och låt ingefäran stå och dra i 20 minuter.
3. Blanda lönnsirap, äppelcidervinäger och citronjuice i en tillbringare.
4. Ta bort ingefärsbitarna ur vattnet och häll det i tillbringaren. Blanda väl och servera med is och eventuell garnering.
Switchel kan även serveras varmt.