Så lyckas du med buffén – 8 tips
1. Bjud in på rätt sätt
Tänk noga igenom vilken sorts fest du vill ha. Och var tydlig inför gästerna så att de vet vilken plats, vilka tider, klädsel, om det finns ett tema och om de förväntas ha med sig en present. Är det en fest utan eller med barn? Fest utomhus eller inomhus?
Är det ett födelsedagskalas? Firar ni en bröllopsdag? Inflyttningsfest? Ange även hur mycket mat man kan förvänta sig. Det finns inget värre än om gästerna kommer mätta när du har gjort en stor buffé, alternativt hungriga och förväntar sig en middag när det bara är tilltugg.
2. Förbered allt
Tänk igenom hela festen och förbered allt som går, från inbjudan och dukning till maten och disken. Det är inte roligt att stå där utan kaffefilter eller kapsylöppnare.
3. Planera åtgången
Tänk hellre för mycket än för lite. Det finns inget tråkigare än en fest där såväl dryck som mat tar slut alldeles för tidigt. Så var generös i överkant när du beräknar mängden mat och dryck. Dessutom äter och dricker olika människor olika mycket, beroende på vilka de är och vid vilken tid och årstid festen är och hur länge den pågår. Och skulle det nu råka bli på tok för mycket över – skicka med gästerna lite rester när de går hem. Eller frys in eller bjud på brunch dagen därpå. Se till att det alltid finns reserver i form av snacks, frukt, bröd och ost som går snabbt att ställa fram om något tar slut.
4. Duka upp
Har du en stor fest är det allra enklaste att hyra porslin, mängden är svår att hantera själv, framför allt disken. Leta gärna efter leverantörer som erbjuder second hand-porslin för uthyrning, exempelvis rentalstories.se eller erikasvintageporslin.se. Även inredningsföretagen börjar erbjuda uthyrningstjänster, till exempel Indiska där du kan låna porslin från två set direkt från huvudkontoret.
Till en mindre fest blir det enklare att plocka ihop udda pjäser av ditt eget, och eventuellt låna av släkt och vänner. Tänk då på att hålla ihop dukningen med en övergripande färg i duk, servetter och blommor. Ett annat budgetalternativ är att gå till second hand-butiker och köpa porslin, där ofta hela serviser säljs för ingenting – om det inte är av de populäraste mönstren och tillverkarna, förstås.
5. Arrangera buffébordet
Duka från vänster till höger i följande ordning: Tallrikar, bestick, servetter, bröd och smör. Sill, skaldjur, fiskrätter. Kallskuret och sallader. Småvarmt som till exempel pajer och gratänger. Dessert, om du inte vill duka upp det senare eller ha det på ett eget bord.
Är ni många – duka från två håll med en ”spegelvänd” buffé så undviker du kö.
Duka gärna på höjden, med kartonger eller drickabackar under en duk och blanda höga och låga fat.
Håll lite koll på buffén hela tiden, plocka bort skräp och fyll på faten. Mot slutet kan du lägga ihop flera rätter på samma fat så ser det inte så tomt ut.
6. Rädda resterna
Plocka undan och kyl och frys det som blir över allt eftersom. Bröd kan skivas och frysas, bara att ta fram och rosta. Lägg ihop olika sallader, kallskuret och skiva ner överbliven ost till en enda sallad som kan bli lunch dagen efter. Eller lägg alla resterna på en pizza dagen efter: kallskuret eller kött, ost och grönsaker och toppa med sallad när den är gräddad. Låt så lite som möjligt gå till spillo.
7. Ta hjälp
Inga gäster mår bra av en stressad värdinna eller värdpar, det är ju ändå du som sätter tonen. Var inte rädd för att ta hjälp av vänner, släkt, kompisar eller pengatörstande tonåringar – eller köp dig fri från vissa delar av festen och låt proffsen sköta saken.
8. Det lilla extra
Bubbel eller fördrink är ett måste. Kan vara med eller utan alkohol, men ett lyxigt glas i handen gör gästerna avslappnade.
Levande musik. Det är dyrt, men det kan räcka med en timme under förminglet för att sätta stämning.
Något udda. Häng upp ölflaskor i äppelträden och låt folk förse sig. Hyr ett photo booth. Skapa en ”selfie-station” med en rolig vägg. Servera drinken i syltburkar. Låt gästerna själva grilla marshmallowsspett till efterrätten.
Vickning/nattamat. För att orka en fest en hel kväll behövs ofta lite energi- tillskott på nattkröken som en korv, gubbröra eller janssons frestelse. För den som har budget: ta in en food truck.
Dansgolv! Vill man få dans och fart måste det göras utrymme för det.
Av: Sofia Andersson & Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: