Så lyckas du med ditt pepparkakshus
Recept på pepparkaksdeg:
200 g smör
1 1⁄2 dl mörk sirap
3 dl strösocker
1 1⁄2 dl vispgrädde
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
1⁄2 msk malen kryddnejlika
1⁄2 msk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
10 dl vetemjöl
Gör så här:
Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl ca ett dygn. Ta fram degen 1 tim innan utbakning.
Kristyr:
ca 1 äggvita
3 1/2–4 dl florsocker
ca 1 tsk citronsaft
Sockerlag:
1 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk flytande glukos (från apoteket) eller 2–3 dl socker
Tillbehör:
Eventuellt gelatinblad (till fönster)
Silverkulor
Steg-för-steg: Så här bygger man pepparkakshus
1. Skär ut degen efter mallen.
2. Använd en riktigt vass kniv för att skära ut fönster och detaljer.
3. Lyft försiktigt bort överbliven deg.
4. Jämna till kanterna med en vass kniv medan degen fortfarande är nygräddad.
5. Gör den mesta dekoren innan du monterar huset.
6. Avsluta med att sätta kristyr på kanter och skarvar. Färdigt!
Högerklicka på ritningarna för att se dem större och skriv ut i 180% för rätt storlek.
Ritning 1:
Ritning 2:
Ritning 3:
Ritning 4:
Av: Lisa Aberfellt
Foto: Anne Nyblaeus
Stylist: Gill Renlund