Så mycket mat behövs till buffén
Hur mycket mat går det åt?
Tänk hellre för mycket än för lite. Det finns inget tråkigare än en fest där såväl dricka som mat tar slut alldeles för tidigt. Så var generös i överkant när du beräknar mängden mat och dryck. Dessutom äter och dricker olika människor olika mycket, beroende på vilka de är och vid vilken tid och årstid festen är och hur länge den pågår. Och skulle det nu råka bli på tok för mycket över – skicka med gästerna lite rester när de går hem. Eller frys in eller bjud på brunch dagen därpå. Se till att det alltid finns reserver i form av snacks, frukt, bröd och ost som går snabbt att ställa fram om något tar slut.
Hur många tilltugg behövs?
- Lättare tilltugg före en middag/buffé: 3–5 tilltugg per gäst, gärna 3 olika sorter.
- Mingel under några timmar: 3–5 tilltugg per timme, gärna 5–8 olika sorter.
- Helkvällsmingel: 10–15 tilltugg per gäst, gärna minst 8 olika sorter.
Hur lägger jag upp en buffé?
Den bör innehålla något matigt, några tillbehör, någon dipp, bröd, och alltid minst ett vegetariskt alternativ. Bjud alltid på något sött till avslutning, även om det är en mingelfest. Ställ gärna fram skyltar med maträtternas namn. Tänk på att ta reda på om någon är allergisk, och varna om du serverar något med nötter, gluten eller laktos.
Hur mycket går det åt per portion på en buffé?
- Helt kött: 50 g
- Benfritt kött i gryta: 50 g
- Köttfärs: 50–75 g
- Fiskfilé: 50–75 g
- Skaldjur: 100 g
- Kycklingfilé: 50 g
- Kycklingvingar: 100–150 g
- Potatis: 100–150 g
- Paj: 100–125 g
- Grönsallad: 50 g
- Dessertost: 15–25 g
- Hårdost: 20 g
- Bröd: 50 g
- Tårta: 10–12 bitar (på en tårta som är 23 centimeter i diameter)
Hur håller jag det varmt/kallt?
På en buffé kommer rätterna att stå framme flera timmar. Därför måste du hålla koll och ställa ut känslig mat i omgångar. Gör en kylplatta av invirade kylklampar i folie med stora fat, långpannor eller plåt ovanpå. Eller fyll en långpanna med riktigt mycket is. Varm mat kan du hålla varmt på elektriska värmeplattor eller en baksten eller långpanna med (rengjorda) småstenar som du värmt i ugnen. Drycken lägger du på isbädd. Till exempel i stora zinkbaljor – eller varför inte en uppblåsbar barnpool? Eller hyr en kyl.
Duka ett buffébord
Duka från vänster till höger i följande ordning: Tallrikar, bestick, servetter, bröd och smör. Sill, skaldjur, fiskrätter. Kallskuret och sallader. Småvarmt som till exempel pajer och gratänger. Dessert, om du inte vill duka upp det senare eller ha det på ett eget bord. Är ni många – duka från två håll med en ”spegelvänd” buffé så undviker du kö. Duka gärna på höjden, med kartonger eller dricksbackar insvepta i duk och blanda höga och låga fat.