Så sparar du pengar på bröllopet
1. Klänningen
Köp en begagnad eller hyr en. De flesta bär ändå bara sin bröllopsklänning en gång i livet! På Blocket och Tradera finns det massor av fina klänningar för en betydligt billigare summa än en ny.
2. Blommor
Genom att besöka närmaste torghandel och köpa upp deras lager får du samma mängd blommor till ett betydligt lägre pris än om du hade anlitat en florist. Dessutom brukar det inte vara några problem att få en rejäl mängdrabatt.
Läs även: 10 vackra bordsdekorationer till bröllopet
3. Ringarna
Eftersom ni ska bära ringarna och titta på dem resten av livet kan det vara klokt att fundera över om ni vill tumma på priset gentemot att få de ringar ni verkligen vill ha. Det finns dock flera alternativ till att köpa en sprillans ny, till exempel auktionssajter som inte sällan auktionerar ut diamantringar för ett bra pris.
4. Bröllopstårtan
Tårtor går att göra själv och frysa in i 2-3 månader innan bröllopet. En kompis eller en släkting kanske kan tänka sig att hjälpa till? Det kan ju vara en del av hens bröllopspresent!
Läs även: 10 alternativ till klassisk bröllopstårta
5. Middagen
Oftast är gående bord ett billigare alternativ än en trerättersmiddag. Det är dessutom enklare för serveringspersonalen att hålla koll på ett antal uppläggningsfat än att servera samtliga gäster samtidigt.
Jämför priser mellan de olika matvarubutikerna och handla varor som kan frysas in när det finns på kampanjpris.
Läs även: Så mycket mat och dryck går det åt på festen
6. Lokalen
Här gäller det att vara ute i god tid! Bor ni inne i stan kan det ändå vara klokt att leta efter lokaler utanför storstäderna. De är oftast mycket billigare att hyra.
Försök att se platsens potential. Kan en städfirma göra en lada snyggare? Är det billigare att använda tyg, ljuslyktor och blommor än att hyra en lokal som redan är utsmyckad? Kan en stor trädgård vara drömplatsen med hjälp av dekorationer och partytält?
7. Gästerna
Bjud familj, släkt och vänner till vigseln men bara de allra närmaste till middagen och festen efteråt. På så vis känner alla sig delaktiga i er stora dag och ni tillbringar eftermiddagen/kvällen med de närmaste.
8. Baren
Här finns det olika alternativ, mycket beroende på vad lokalen har för regler gällande alkohol. Ett alternativ är att gästerna får betala för sin egen alkohol i baren, fast till självkostnadspris.
Ett annat är att bjuda på alkoholen men att avgränsa de olika alternativen till en sorts rödvin, en sorts vitt vin, två öl och en spritsort. På så sätt minskar risken för att det blir flera halvtomma flaskor över. De oöppnade förpackningarna kan ni lämna tillbaka till Systembolaget.
Läs även: Blushing Bride – godaste bröllopsdrinken
9. Bartender och servitörer
Ofta finns det någon som känner någon som är duktig bakom baren. Ska ni inte servera drinkar räcker det ju med att personen kan hälla upp vin och servera öl. Se er omkring om ni har någon bekant som kan tänka sig att stå i baren och servera under kvällen, mot betalning givetvis.
10. DJ och musikanläggning
Det behöver inte vara en stor ljudanläggning för att det ska låta bra. En bra högtalare, en ljudsladd och Spotify räcker långt. Gör olika listor för kvällens gång, till exempel en middagslista, en romantisk lista, en danslista full med gamla klassiker, en danslista med nya hits och så vidare.
11. Gåvorna
Be gästerna om ett bidrag till er bröllopsresa istället för materiella gåvor. Den valfria summan kan sättas in anonymt på ett separat konto. Under middagen kan toastmastern läsa upp summan inför gästerna.
12. Inbjudningskorten
Tack vare Internet och Pinterest finns det flera illustrationer som är kostnadsfria att använda för privat bruk. Skriv ut inbjudningskorten hemma eller på närmaste bibliotek, klipp ut dem och skicka i fina kuvert.
Om ni vill ha en personlig illustration kanske en släkting, en kompis vän eller en designstudent kan hjälpa till. Släng ut frågan på Facebook och se vilka som har möjlighet!