Saffransdoftande skaldjurssoppa
4 personer
Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör eller olja (till stekning)
1/2 g saffran (1 kuvert)
1 1/2 liter fiskbuljong
2 dl rundkornigt ris
1 nät hjärtmusslor eller vongole (1 liter)
ev vitt vin/buljong
2 tomater
1 paket fryst grön sparris
1 förpackning fryst skaldjursmix (tinade)
1 förpackning frysta, skalade scampi/jätteräkor (tinade)
Gör så här:
Hacka lök och vitlök och fräs dem i en klick smör eller olja i en kastrull. Rör ned saffran och häll på buljongen. Lägg i riset och låt det koka på svag värme i 20 min. Skölj och koka under tiden musslorna separat i en bottenskyla vatten/vitt vin eller buljong. Var noga med att alla musslor är väl stängda före kokning och väl öppnade efter kokning. Grovhacka tomaterna och skär sparrisen i mindre bitar. Lägg ned det i buljongen tillsammans med de tinade skaldjuren och jätteräkorna. Ge alltsammans ett rejält uppkok och blanda ned vongolemusslorna med spad. Servera i djupa tallrikar eller skålar.