Saffranskola med vaniljton
12 nov, 2015
AvRedaktionen
Försvinnande goda kolor med smak av saffran och vanilj. Lägg kolorna i en burk och förvara dem svalt.
Annons
40 kolor
Tid: 30 minuter + 2 timmar i kyl
Du behöver:
1 vaniljstång
1 g saffran
1 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
3 dl rörsocker strö
1 dl ljus sirap
1/2 tsk flingsalt
Florsocker till garnering/pudring
Gör så här:
Snitta och skrapa ur vaniljstången. Lägg stång och urskrapade frön i en tjockbottnad kastrull och slå i övriga ingredienser utom florsockret. Koka upp och låt koka/sjuda tills smeten har kommit upp i minst 116° eller klarar det traditionella kulprovet. Slå upp kolan i en bakpappersklädd form och låt svalna, ställ sedan in kolan i kylen i minst 2 timmar. Skär upp kolan i fyrkanter och lägg dem i en påse. Pudra över florsocker med en finmaskig sil och skaka om så att alla sidor täcks. Lägg kolorna i en burk och förvara dem svalt.
Recept och foto: Anna Kvarnström
Annons