Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saffranskola med vaniljton

12 nov, 2015
AvRedaktionen
Saffranskola med vaniljton.
Försvinnande goda kolor med smak av saffran och vanilj. Lägg kolorna i en burk och förvara dem svalt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

40 kolor

Tid: 30 minuter + 2 timmar i kyl

Du behöver:

1 vaniljstång

1 g saffran

1 1/2 dl vispgrädde

100 g smör

3 dl rörsocker strö

1 dl ljus sirap

1/2 tsk flingsalt

Florsocker till garnering/pudring

Gör så här:

Snitta och skrapa ur vaniljstången. Lägg stång och urskrapade frön i en tjockbottnad kastrull och slå i övriga ingredienser utom florsockret. Koka upp och låt koka/sjuda tills ­smeten har kommit upp i minst 116° eller klarar det traditionella kulprovet. Slå upp kolan i en bakpappersklädd form och låt svalna, ställ sedan in kolan i kylen i minst 2 timmar. Skär upp kolan i fyrkanter och lägg dem i en påse. Pudra över florsocker med en finmaskig sil och skaka om så att alla sidor täcks. Lägg kolorna i en burk och förvara dem svalt.

Saffranskola med vaniljton.
Saffranskola med vaniljton.

Recept och foto: Anna Kvarnström

Annons