Saffranslax med granatäpplecouscous
Saffranslax med myntacouscous
Tid: 45 minuter
8 personer
En helsida lax ser alltid snyggt ut att ställa på bordet så att gästerna får servera sig själva, men det går också att göra rätten på 8 färdiga filéer. Då behöver den inte tillagas lika länge i ugnen. Det går bra att förbereda laxen i förväg och sätta in den i ugnen när det är dags.
Couscous med granatäpple:
10–12 personer
1 dl olivolja
4 msk pressad citron
salt och peppar
2 granatäpplen
2 dl pistaschnötter (hackade)
2 dl färsk mynta (hackad)
Marockansk saffranslax:
1 helsida lax med skinnet kvar (ca 1 kg)
2 vitlöksklyftor (finhackade)
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 tsk harissapasta
1 citron (rivet skal och saft)
olivolja
1 påse saffran
1 näve koriander (hackad)
1 näve rostade mandelspån
25 g smör (smält)
till servering: grekisk yoghurt och gröna blad
Tillaga couscousen enligt paketets anvisning. Rör ner olivolja och citronsaft och smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev mer olivolja och citronsaft om det blir för torrt. Kärna ur granatäpplena, hacka nötterna och myntan. Lägg laxen på en bit folie och lägg den i en ugnsform där den får gott om plats. Blanda vitlök, paprika, spiskummin, harissa och citronskal med lite olivolja. Blanda halva påsen saffran med citronsaften. Bred kryddblandningen över laxen och droppa till sist över
citron- och saffransblandningen. Rosta mandelspånen. Hit kan du förbereda!
Ugnsbaka laxen i 200° i cirka 20 minuter eller tills den känns fast i konsistensen. Blanda under tiden couscousen med granatäpplekärnor, nötter och mynta och blanda den andra halvan av saffranspåsen med det smälta smöret. Ta ut laxen och ringla smöret över laxen, strö över koriander och rostade mandelflarn. Servera med yoghurt, salladsblad och couscousen.