Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saffransrisotto med grillade skaldjur

29 jan, 2017
AvRedaktionen
Saffransrisotto med grillade skaldjur.
Förbered risott­on inne och värm den lätt på grill­en utomhus i en oöm gryta. Servera tillsammans med skaldjur och riv över lite färsk parmesanost.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: ca 30 min

Risotto:

4 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1/2 fänkål

3 msk olivolja

300 g aborioris

2 dl torrt vitt vin

1 kuvert saffran

1 msk färskpressad citron

8 dl kokhet kycklingbuljong

knappt 2 buljongtärningar

50 g smör

1 knippe persilja

Skaldjur:

1 citron

1 klyfta vitlök

1/2 dl olivolja

salt och nymalen svartpeppar

20 jätteräkor med skal

4 havskräftor

ev parmesanost

Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och fänkål. Värm upp en tjockbottnad kastrull och fräs alltsammans under cirka 2 minuter, utan att något tar färg. Sätt gärna på locket, då tar det inte färg när ångan stannar i kastrullen. Krydda med salt och peppar. Tillsätt riset, låt det fräsa tillsammans med löken i 1–2 minuter. Häll i vin och saffran och låt koka någon minut. Sänk värmen till medelhög. Pressa i lite citronsaft.

Koka upp buljongen och mata sedan riset med den heta buljongen vartefter vätskan absorberas av riset. Rör hela tiden så att det inte sätter sig i botten. När riset är färdigkokt ska det vara mjukt med en aning tuggmotstånd. Risotto ska vara lös och krämig i konsistensen. Dra grytan från plattan och klicka i smör. Rör om och lägg på ett lock. Låt stå och svälla under lock i 2 minuter. Klipp över persilja.

Riv skalet av en 1/2 citron och lägg i en skål. Pressa i vitlöken och tillsätt olja, salt och peppar. Gnid in skaldjuren med blandningen och grilla dem hastigt på båda sidorna. Servera skaldjuren tillsammans med ­risotton och riv ev över lite färsk parmesanost.

Saffransrisotto med grillade skaldjur.
Saffransrisotto med grillade skaldjur.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Annons