Saffransrisotto med grillade skaldjur
4 personer
Tid: ca 30 min
Risotto:
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1/2 fänkål
3 msk olivolja
300 g aborioris
2 dl torrt vitt vin
1 kuvert saffran
1 msk färskpressad citron
8 dl kokhet kycklingbuljong
knappt 2 buljongtärningar
50 g smör
1 knippe persilja
Skaldjur:
1 citron
1 klyfta vitlök
1/2 dl olivolja
salt och nymalen svartpeppar
20 jätteräkor med skal
4 havskräftor
ev parmesanost
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och fänkål. Värm upp en tjockbottnad kastrull och fräs alltsammans under cirka 2 minuter, utan att något tar färg. Sätt gärna på locket, då tar det inte färg när ångan stannar i kastrullen. Krydda med salt och peppar. Tillsätt riset, låt det fräsa tillsammans med löken i 1–2 minuter. Häll i vin och saffran och låt koka någon minut. Sänk värmen till medelhög. Pressa i lite citronsaft.
Koka upp buljongen och mata sedan riset med den heta buljongen vartefter vätskan absorberas av riset. Rör hela tiden så att det inte sätter sig i botten. När riset är färdigkokt ska det vara mjukt med en aning tuggmotstånd. Risotto ska vara lös och krämig i konsistensen. Dra grytan från plattan och klicka i smör. Rör om och lägg på ett lock. Låt stå och svälla under lock i 2 minuter. Klipp över persilja.
Riv skalet av en 1/2 citron och lägg i en skål. Pressa i vitlöken och tillsätt olja, salt och peppar. Gnid in skaldjuren med blandningen och grilla dem hastigt på båda sidorna. Servera skaldjuren tillsammans med risotton och riv ev över lite färsk parmesanost.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner