Saftig äppelkaka med olivolja
09 jul, 2024
AvLouisa Lorang
Ja, visst funkar det fint med olivolja även i desserter! Det är den här saftiga äppelkakan ett bevis på!
Annons
Saftig äppelkaka med olivolja
En underbart god mjuk kaka. Servera den med ricotta, grädde eller vaniljglass till.
Annons
6 portioner
Du behöver:
2 stora ägg
1 dl grekisk yoghurt
1 ¾ dl olivolja
1 ¾ dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
½ citron, saft och zest
2 äpplen
2 msk strösocker
1 msk smör, till formen
50 g mandlar
Till servering:
2 äpplen
125 g hallon
1 msk flytande honung
1 msk florsocker
1 dl ricotta
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop ägg, yoghurt och olivolja till en jämn röra. Vänd ihop socker, bakpulver, bikarbonat, vetemjöl, vaniljsocker och flingsalt. Sikta ner det i smeten och rör om så allt blandas. Rör sedan ner citronsaft och -zest och rör om till en jämn smet.
- Skölj äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor. Blanda dem med socker i en skål. Häll smeten i en smord springform, 23 cm i diameter, och fördela äppelklyftorna och grovhackade mandlar ovanpå.
- Grädda kakan i ugnen i 40 minuter, tills den är gyllenbrun och genomgräddad, kolla med en sticka. Täck kakan med aluminiumfolie ungefär halvvägs genom gräddningen så att den inte blir för mörk. Ta ut kakan och låt den svalna på ett galler.
- Servering: Skölj äpplena och skär dem i mindre bitar. Blanda dem försiktigt med hallon och honung i en skål. Toppa kakan med äppelblandningen, pudra över florsocker och servera med en klick ricotta.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner
Annons