Saftig chokladkaka med kaffesmörkräm
19 nov, 2019
AvRedaktionen
Älskar du choklad? Då är det här något för dig. Denna chokladkaka är gjord på mörk choklad och kaffesmörkräm. Garnera med nötter och flingsalt.
Annons
ca 15 bitar
Chokladkaka:
175 g mörk choklad, 70 %
90 g smör
3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl ljust muscovadosocker
Knappt 1 dl vetemjöl
1 msk kakao
½ tsk salt
Kaffesmörkräm:
6 msk avsvalnat, nybryggt kaffe
100 g rumstempererat, mjukt smör
3 dl florsocker
1 knivsudd salt
Garnering:
25 g hackade hasselnötter
½ tsk flingsalt
Gör så här:
- Hacka chokladen grovt, smält med smör i en skål över vattenbad.
- Vispa ägg med strö- och muscovadosocker. Rör i den smälta chokladblandningen.
- Blanda mjöl, kakao och salt, sikta ner det i smeten. Blanda om.
- Fördela smeten i en bakplåts-pappersklädd rektangulär form, ca 18 x 28 cm.
- Grädda i 175° i cirka 25 minuter, tills den är fast men ändå kladdig i mitten.
- Låt formen svalna på galler, lyft sedan ur kakan och låt den svalna helt.
- Vispa samman kallt kaffe med mjukt smör, florsocker och salt till en tjock smörkräm.
- Bred krämen jämnt över den avsvalnade kakan.
- Strö hackade hasselnötter och lite flingsalt över.
- Skär kakan i fyrkanter och servera.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
Annons