Så gör du saftig havtornsmåne
05 feb, 2021
AvRedaktionen ELLE
Havtornsmånen är läcker till utseendet och ännu läckrare att äta. Bli inte rädd att havtornen ska göra kakan sur, den här efterrätten är både saftig och söt.
Annons
Havtornsmåne
Saftig kaka med härlig glaze i fin färg. Du kommer älska den!
8 bitar
Gör så här:
1 ½ dl frysta havtorn
125 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Havtornsglaze:
3 gelatinblad
75 g vit choklad, hackad
½ dl vispgrädde
¼ dl havtornssaft
¾ dl socker
½ dl glykossirap
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Tina havtornen. Mixa dem och sila saften ner i en skål. Spara ¼ dl av saften till glasyr. Vispa smör och socker och tillsätt äggen, ett i taget. Vänd ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt havtornssaften och häll smeten i en smord form på cirka 20 cm i diameter. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter tills kakan är genomgräddad, prova med sticka. Låt svalna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Lägg den finhackade chokladen i en bunke med hög kant. Koka upp grädde, havtornssaft, socker och glykossirap. Ta från plattan. Krama ur gelatinbladen och lägg i grädden, låt smälta. Mixa med stavmixer till en jämn glaze, låt svalna något. Häll sedan glazen över kakan.
Recept: Julie Hey, Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons