Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saftig mandelkaka med limekräm

07 feb, 2020
AvRedaktionen
Recept på saftig mandelkaka med limekräm
Denna saftiga mandelkaka med limekräm är härligt syrlig. Garnera med saltade pistaschmandlar utan skal.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

12 bitar

Mandelkaka:

2 ekologiska limefrukter

250 g smör + lite till formen

2 ½ dl (250 g) socker

3 ägg

4 dl (200 g) mandelmjöl

4 dl (250 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

Limekräm:

1 ekologisk lime

1 handfull färsk mynta

250 g mascarpone

1 dl (60 g) florsocker

150 g grekisk yoghurt

Garnering:

25 g saltade pistaschmandlar utan skal

Gör mandelkakan så här:

  1. Värm ugnen till 150°.
  2. Riv skalet från limefrukterna fint. Pressa ut saften.
  3. Rör ihop smör, socker, limeskal och limesaft i en skål.
  4. Vispa ner ett ägg i taget. Vispa i minst 2 minuter efter varje ägg.
  5. Rör ner mandelmjöl i smeten och sikta ner vetemjöl och bakpulver.
  6. Fördela i en smord springform, ca 22 cm i diameter.
  7. Grädda i ugnen ca 1 timme. Låt sedan kakan svalna.

Gör limekrämen så här:

  1. Riv skalet från limen fint och pressa ut saften.
  2. Mixa limesaft och -skal samt myntablad med stavmixer till en jämn massa.
  3. Vispa mascarpone, myntablandningen och florsocker till en luftig kräm med elvisp.
  4. Vänd ner yoghurten med en sked.
  5. Hacka pistaschmandlarna.
  6. Bred limekräm över kakan, strö pistaschmandlar över och servera.
Recept på saftig mandelkaka med limekräm
Saftig mandelkaka med limekräm.

Av: Gitte Heidi Rasmussen

Foto: Skovdal Nordic

LÄS MER:

Knaprig jordnötskaka med choklad och kex

Marmorerad red velvet-kaka

Saftig chokladkaka med kaffesmörkräm

Annons