Saftig mandelkaka med limekräm
07 feb, 2020
AvRedaktionen
Denna saftiga mandelkaka med limekräm är härligt syrlig. Garnera med saltade pistaschmandlar utan skal.
Annons
12 bitar
Mandelkaka:
2 ekologiska limefrukter
250 g smör + lite till formen
2 ½ dl (250 g) socker
3 ägg
4 dl (200 g) mandelmjöl
4 dl (250 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
Limekräm:
1 ekologisk lime
1 handfull färsk mynta
250 g mascarpone
1 dl (60 g) florsocker
150 g grekisk yoghurt
Garnering:
25 g saltade pistaschmandlar utan skal
Gör mandelkakan så här:
- Värm ugnen till 150°.
- Riv skalet från limefrukterna fint. Pressa ut saften.
- Rör ihop smör, socker, limeskal och limesaft i en skål.
- Vispa ner ett ägg i taget. Vispa i minst 2 minuter efter varje ägg.
- Rör ner mandelmjöl i smeten och sikta ner vetemjöl och bakpulver.
- Fördela i en smord springform, ca 22 cm i diameter.
- Grädda i ugnen ca 1 timme. Låt sedan kakan svalna.
Gör limekrämen så här:
- Riv skalet från limen fint och pressa ut saften.
- Mixa limesaft och -skal samt myntablad med stavmixer till en jämn massa.
- Vispa mascarpone, myntablandningen och florsocker till en luftig kräm med elvisp.
- Vänd ner yoghurten med en sked.
- Hacka pistaschmandlarna.
- Bred limekräm över kakan, strö pistaschmandlar över och servera.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Skovdal Nordic
LÄS MER:
Annons