Saftig morotskaka med limetopping
Tid: Ca 1 timme och 15 minuter
Du behöver:
4 1/2 dl rivna morötter
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
1 tsk kanel
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
Topping:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 lime (rivet skal)
100 g Philadelphiaost
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Riv morötterna. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med en elvisp. Blanda därefter alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja och de rivna morötterna. Smöra och bröa en form som är fin att ge bort, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna. Blanda under tiden ingredienserna till toppingen i en bunke eller matberedare och vispa krämigt. Bred toppingen över kakan och strö eventuellt lite rivet limeskal på. Knyt ett vackert band om alltihopa.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner