Saftiga chokladmuffins med hallonfrosting
14 okt, 2019
AvRedaktionen
Se hit, chokladälskare! Dessa saftiga chokladmuffins med hallonfrosting är riktiga vinnare.
Annons
10 muffins
Grundsmet:
2 ägg
2 dl lättfil
1 ¼ dl solrosolja
3 ⅓ dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
¾ tsk salt
1 ½ dl färskbryggt kaffe (alternativt hett vatten)
Chokladfyllning:
200 g bredbart chokladpålägg, t ex Nutella
Hallonfrosting:
200 g mjukt smör
½ vaniljstång
5 dl florsocker
100 g hallonmarmelad
3 msk färskpressad citronsaft
ev röd karamellfärg
färskostsfrosting
75 g mjukt smör
325 g naturell färskost
¾ dl kakao
4 dl florsocker
1 knivsudd salt
Garnering:
Hallonpulver eller ätbart bladguld
Gör kaksmeten så här:
- Vispa ihop ägg, lättfil och solrosolja i en skål.
- Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan skål och sikta sedan ner i äggvispet.
- Brygg starkt kaffe och rör ner i smeten. Rör tills smeten är jämn och glansig.
- Värm ugnen till 180°.
- Fyll 10 muffinsformar i en muffinsplåt eller fördela smeten i tre mindre springformar, ca 18 cm i diameter.
- Grädda i ugnen, ca 25 minuter.
Gör muffins så här:
- Skär ett litet, djupt hål i mitten på varje muffins. Fyll varje hål med ca 2 tsk chokladkräm.
- Vispa det mjuka smöret luftigt med en elvisp.
- Snitta en vaniljstång och skrapa fröna ur ena halvan.
- Blanda fröna med florsocker och vispa ner, litet i taget, i smöret.
- Tillsätt hallonmarmelad och citronsaft och vispa tills smeten blir lätt och luftig igen.
- Tillsätt eventuellt ett par droppar karamellfärg.
- Fyll en spritspåse med hallonkräm och spritsa varje muffins.
- Garnera med hallonpulver.
- Servera genast eller låt stå kallt i lufttät behållare, de håller 2–3 dagar i kylskåp.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Stine Christiansen
Annons