Saftigt rödbetsbröd med chèvresmör
Rödbetsbröd
2 bröd
Tid: 1 timme och 30 minuter
Du behöver:
6 dl vatten
25 g jäst
1/2 dl olivolja
3 tsk salt
ca 1,6 liter vetemjöl special
1 riven rödbeta
1 dl pumpakärnor
2 krm torkad timja
Gör så här:
Blanda vatten, smulad jäst och olivolja i en bunke, gärna i en hushållsassistent. Tillsätt 1,4 liter av mjölet och salt och knåda till en smidig deg. Vänd ned riven rödbeta, pumpakärnor och timjan och låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll upp på mjölat bakbord och dela upp degen i två lika stora bitar. Knåda degen och forma till två limpor. Låt jäsa på plåt eller i mjölade jäskorgar i ytterligare 30 min.
Grädda i 200 ° i 30 minuter, spraya med vatten några gånger under gräddningen för att få en knaprigare skorpa.
Chèvresmör
Rödbetor och chèvre är en kombination gjord i himlen! Så servera det här härliga smöret till rödbetsbrödet. Gott också att klicka på nykokta rödbetor.
Tid: 10 minuter
Du behöver:
75 g chèvreost utan kant
75 g smör
2 msk hackad persilja
Gör så här:
Mixa smör med ost med en stavmixer eller i en mixer. Vänd ned persilja.
Av: Lotten Sundgren
Foto: Lina Östling