Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så bakar du ett saftigt sötpotatisbröd

06 sep, 2022
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på sötpotatisbröd
Att tillsätta potatis i brödet gör det saftigare och godare. Baka ett sötpotatisbröd så får brödet en fin färg som bonus!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 lyxiga fyllningar i korvbröd att bjuda påBrand logo
3 lyxiga fyllningar i korvbröd att bjuda på

Sötpotatisbröd

Potatisbröd blir saftiga och goda, och med lite sötpotatis i får brödet en fin ljus färg.

Så bakar du saftigt sötpotatisbröd

1 bröd

Annons

Du behöver:

250 g kokt potatis
175 g kokt sötpotatis
12 g jäst
2 dl vatten
2 dl filmjölk
2 tsk salt
¼ tsk honung
150 g (ca 2 ½ dl) fullkornsvetemjöl
450 g (ca 7 ½ dl) vetemjöl
2 msk hampafrön

Gör så här:

  1. Mosa de kokta potatisarna med en gaffel, eller pressa dem genom en potatispress eller grovmaskig sil. Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt potatismos, filmjölk, salt och honung. Rör ner fullkornsmjölet, tillsätt sedan vetemjölet lite i taget. Knåda degen väl tills den är mjuk och smidig.
  2. Låt degen jäsa övertäckt i rumsvärme i en timme. Häll ut degen och forma den till en stor, avlång limpa.
  3. Lägg brödet i en stor rågbrödsform klädd med bakplåtspapper och strö över hampafrön.
  4. Låt brödet jäsa en gång till i rumstemperatur under en ren, fuktig kökshandduk i cirka 1 timme till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 250° och sätt in brödet i ugnen. Sätt in en till plåt längst ner i ugnen och häll 1 dl vatten på plåten för att få ånga.
  6. Sänk temperaturen till 160°, och grädda brödet i 45 minuter, tills det är gyllene och låter ihåligt när du knackar på undersidan.

Foto: Betina Hastoft

Annons