Laga semestermaten hemma – våra godaste recept!
Huevos de rancheros
Sommarens stora hit! I Mexiko äter man den till frukost – men den är underbar närsom!
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja, till stekning
1 röd paprika
1 msk torkad oregano
1/2 msk spiskummin
1/2 msk rökt paprikapulver
1/2 msk koriander
salt och nymalen svartpeppar
400 g svarta bönor
400 g kidneybönor
800 g krossade tomater
8 ägg
1 dl riven cheddar
Till servering:
2 avokador
1 lime
nacho-chips
1/2 knippe färsk koriander
Gör så här:
- Skala lök och vitlök och hacka fint. Fräs löken i en gryta i olivolja tills den mjuknar men inte tar färg.
- Rensa och skär paprikan i bitar, lägg dem i grytan.
- Tillsätt kryddor och låt steka med tills allt är mjukt.
- Häll av vattnet från bönorna, tillsätt dem och krossade tomater i grytan. Låt koka ihop, mosa gärna några bönor i grytan med potatisstöt under tiden.
- Gör små hål i såsen och knäck äggen i hålen. Sänk värmen. Strö över osten och låt rätten puttra tills äggen stelnat.
- Servera genast med skivad avokado, lime, nachos och koriander.
Stek fiorentina med panzanella
Panzanella är en italiensk sallad med bröd och tomat. God till grillat.
4 portioner
600–700 g flankstek
Panzanella:
250 g små tomater
olivolja
2 röda spetspaprikor
4–8 skivor vitt bröd
4 stjälkar selleri
1 rödlök
1 liten näve färsk basilika
Vinägrett:
¼ dl vit balsamvinäger
½ dl olivolja
Marinad:
2 kvistar färsk rosmarin
2 msk olivolja
salt och nymald peppar
Gör så här:
- Blanda balsamvinäger och olja. Salta och peppra.
- Halvera tomaterna. Pensla en grillpanna med lite olja och stek tomaterna ca 10 minuter.
- Dela och kärna ur paprikorna. Stek paprikan med skinnsidan nedåt i olja i het grillpanna, tills skinnet mörknar och bubblar upp. Låt svalna lite och dra sedan av skinnet. Skär paprikan i bitar.
- Pensla brödskivorna med 2 msk olja och rosta i grillpanna så de får fina ränder på båda sidor.
- Ansa och skär sellerin i bitar. Spara eventuellt några blad från sellerin. Skär löken i tunna skivor. Blanda lök och selleri med vinägretten.
- Fördela tomater, paprika och selleriblandningen på brödskivorna. Strö på basilika och eventuellt lite selleriblad.
- Hacka rosmarinen och blanda med olja, salta och peppra. Vänd flanksteken i marinaden så hela biten täcks.
- Stek köttet i grillpanna 3–6 minuter per sida. Låt köttet vila ett par minuter innan du skär det i tunna skivor, tvärs över muskelfibrerna.
- Servera med panzanellan.
Vegetarisk moussaka
Moussaka är en välkänd grekisk gratäng. Här i en vegetarisk variant.
4 portioner
4 bakpotatisar
1 aubergine
1–2 squash
1 msk olivolja
Salt och nymald peppar
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 tsk oregano
½ tsk malen kanel
4 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
Bechamelsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
¼ tsk malen kanel
½ tsk riven muskotnöt
2 dl grekisk yoghurt
2 ägg
25 g parmesan
Gör så här:
- Hacka löken och pressa vitlöken, fräs i olja i en gryta. Tillsätt oregano, kanel, tomatpuré, salt och peppar. Rör ner krossade tomater och låt sjuda ca 10 minuter på svag värme.
- Skala och skiva potatisen tunt. Koka potatisen i lättsaltat vatten 5 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
- Skär aubergine och squash i långa skivor längs med. Stek aubergineskivorna i olja i het panna 2–3 minuter, salta och peppra.
- Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, medan du vispar. Koka upp och sjud under omrörning till en jämn sås.
- Smaka av med kanel, muskot, salt och peppar. Rör ner yoghurt och ägg i såsen. Vänd ner riven parmesan.
- Sätt ugnen på 175°. Fördela hälften av potatisen i en smord ugnsform, bred ut ⅓ av tomatsåsen ovanpå. Täck med aubergine- skivorna, bred på ⅓ tomatsås, lägg på squashen i ett lager och bred på resten av tomatsåsen. Avsluta med potatisskivor och fördela bechamelsåsen överst.
- Tillaga i ugnen i 20 minuter. Riv eventuellt över lite mer parmesan och tillaga i ytterligare ca 10 minuter, tills gratängen fått fin färg.
- Servera med grekisk sallad.
Lahmacun
Den härliga turkiska färspizzan är kryddigt het.
4 portioner
1 paket färdig pizzadeg
Fyllning:
250 g lamm- eller nötfärs
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk harissa
1 msk rökt paprikapulver
2 msk finhackad slätbladig persilja
Salt och färskmalen svartpeppar
Olivolja
Topping:
1 citron
4 tomater
Feferoni
Slätbladig persilja
Gör så här:
- Lägg färsen i en skål. Skala och riv lök och vitlök och rör ner i färsen tillsammans med tomatpuré, harissa, paprikapulver, persilja, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 300° och värm gärna en pizzasten.
- Dela degen i två, bred ut färsen i ett tunt lager på dem och ringla över olivolja.
- Grädda i ugnen i 8–12 minuter tills degen är frasig och färsen genomstekt.
- Toppa pizzan med citronklyftor, skivad tomat, feferoni och plockad slätbladig persilja.
Grillspett med saltkokt potatis
Den kanariska favoriten saltkokt potatis passar även till grillat, som här.
4 portioner
500 g fläskfilé
70 g chorizo
Marinad:
2 vitlöksklyftor
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
½ tsk chilipulver
1 msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
Saltkokt potatis:
1 kg delikatesspotatis
2 dl vatten
1½ dl salt
Chilisalsa:
1 grön chili
1 dl hackad färsk mynta
½ dl hackad persilja
rivet skal och saft av 1 citron
1 dl olivolja
salt och nymald peppar
tomatsallad:
500 g tomater, blandade färger
1 näve rucolasallad
Gör så här:
- Blanda pressad vitlök med paprikapulver, spiskummin, chili, vinäger och olja i en stor skål.
- Ansa filén och lägg den i skålen med marinad. Vänd runt så hela biten täcks och låt marinera minst 1 timme i kylskåp.
- Skölj av potatisen. Häll vatten och salt i en kastrull och koka potatisarna 10 minuter under lock. Stäng av plattan och låt potatisen dra i vattnet i ytterligare 10 minuter under lock.
- Häll av vattnet och sprid ut potatisarna på ett fat, så de ångar av och blir vita (av saltet).
- Kärna ur och finhacka chilin. Blanda chili, mynta, persilja, citronskal, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar.
- Skiva tomaterna och blanda med rucola. Droppa över lite chilisalsa.
- Skär köttet i bitar. Skär korven i skivor. Trä upp och varva kött och korv på spett. Tillaga på grill eller stek i en grillpanna ca 3 minuter per sida.
- Ringla över lite chilisalsa.
- Servera spetten med potatis, tomatsallad och resten av salsan.
Salade Niçoise
Frankrikes underbara bidrag till sommarsallader! Eftersom det är så få ingredienser är det viktigt att de är av högsta kvalitet.
4 portioner
400 g färsk tonfisk, MSC-märkt
400 g små potatisar
200 g gröna bönor
1 frisésalladshuvud
150 g dadeltomater
100 g svarta oliver
krasse
Dressing:
1 msk dijonsenap
2 msk champagne- eller vitvinsvinäger
6 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Halstra tonfisken i cirka 30 sekunder på varje sida i en het stekpanna. Låt den dra några minuter, skär sedan i skivor.
- Skrubba potatisen, skölj och snoppa bönorna. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, cirka 10 minuter. Låt bönorna koka med de sista minuterna.
- Häll av och skölj i kallt vatten.
- Skölj salladen och riv i bitar. Skölj och halvera tomaterna. Lägg upp alla ingredienser till salladen på ett fat.
- Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över. Servera genast.
Av: Emma Martiny, Timm Vladimir:
Foto Winnie Methmann, Columbus Leth
LÄS MER: