Sallad med rabarber och hälleflundra
Sallad med rabarber och hälleflundra
4 personer
Annorlunda sallad med sötsyrlig rabarber, rökt fisk och smakrika salladssorter.
Rökt hälleflundra kan vara svår att få tag på. Rökt lax går annars bra.
4 stjälkar rabarber (gärna rosa)
25 g smör
2 msk socker
1 1/2 msk balsamvinäger
svartpeppar
150 g rucola
1 huvud radicchio (eller annan smakrik sallad)
200 g färsk grön sparris
200 g rökt hälleflundra
1/2 apelsin (strimlor av skalet)
2–3 stjälkar röd basilika
dressing:
1 dl olivolja
saften av 1/2 apelsin
2 msk honung
1 msk dijonsenap
salt och peppar
Skölj, ansa och skala rabarbern och skär den i 5 cm långa bitar. Smält smöret i en stekpanna och bryn rabarbern i ca 4 min, den får inte bli för mosig. Tillsätt sockret, rör om och låt karamellisera. Slå över balsamvinägern efter ca 1 minut. Peppra. Ta av pannan från värmen. Snygga till rucolan. Skölj radicchion och skär bladen i mindre bitar. Skölj sparrisen, skär bort den grövsta delen nertill och dela den längs med. Koka cirka 3 minuter i lättsaltat vatten. Skär hälleflundran i mycket tunna skivor. Vispa ihop dressingen och smaka av med salt och peppar. Fördela sallad, sparris, hälleflundra och rabarber på fyra tallrikar. Skeda dressingen över. Dekorera med apelsinstrimlor och basilikablad.