Sallad på råris och linser, lax och avokado
4 personer
Huvudrätt
Tid: 30 minuter
Det här är en god och lättlagad lunchlåda med mat som håller dig mätt länge. Ett bra tips om du inte vill att linserna ska koka sönder är att tillsätta en skvätt soja i vattnet. Du kan ta vanliga gröna linser om du inte hittar puylinser.
2 dl råris
2 dl puylinser
en skvätt soja
1 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger
1 vitlöksklyfta (pressad)
salt och nymalen svartpeppar
2 avokador
400 g rökt lax (i tunna skivor)
valfri sallad
3–4 tomater
färsk basilika eller timjan
Koka riset enligt anvisning på paketet. Koka linserna i dubbla mängden vatten och en skvätt soja, beräkna koktiden till ca 20 minuter. Låt rinna av och blanda sedan med olivolja, balsamvinäger, pressad vitlök, salt och peppar.
Blanda ris och linser eller lägg upp var för sig.
Av avokadon kan du göra guacamole eller bara servera den i skivor som på bilden. Droppa gärna lite citronsaft över, så håller de färgen ifall de ska iväg till jobbet i lunchlådan.
Lägg upp laxen på salladsbädd och dekorera med tomater i klyftor och en basilika- eller timjankvist.