Sallad på stekta päron, gorgonzola och glaserade valnötter
4 personer
Förrätt/bufférätt
Tid: 15 minuter + 20 minuter för nötterna
Här kan man själv styra svårighetsgraden och vinter/vårfaktorn på denna goda sallad.
Hoppar du över glaseringen blir det hela en betydligt snabbare historia. Skippar du stekningen blir salladen genast vårfräschare. Vit, lite krämigare balsamvinäger är en nyhet från Zeta i butikshyllan.
200 g valnötter
1 dl florsocker
2 stora saftiga päron
smör (till stekning)
2 sorters sallad, gärna mangold-skott eller lollo rosso
200 g gorgonzola (eller annan grönmögelost)
ca 1/2 dl vit balsamkräm, (Crema di balsamico limone)
1 dl olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 225°. Koka upp valnötterna i en kastrull och låt koka i 5 minuter. Häll av och låt torka på hushållspapper. Vänd de torra nötterna i pudersockret och lägg på bakpappersklädd plåt i ugnen. Rosta dem i ca 5–10 minuter, tills sockret smält och nötterna blivit glansiga, dock inte brända.
Skär päronen i fina klyftor. Behåll gärna skalet, men skär bort kärnhuset. Fräs klyftorna i smör i en panna.
Fördela under tiden salladen på ett fat, smula osten över salladen och strö på nötterna. Fördela de varma, väl avrunna päronklyftorna över salladsbädden. Ringla vit balsamkräm och olja över alltsammans och krydda med flingsalt och nymald svartpeppar.