Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sallad på stekta päron, gorgonzola och glaserade valnötter

01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Förrätt/bufférätt

Tid: 15 minuter + 20 minuter för nötterna

Här kan man själv styra svårighetsgraden och vinter/vårfaktorn på denna goda sallad.

Hoppar du över glaseringen blir det hela en betydligt snabbare historia. Skippar du stekningen blir salladen genast vårfräschare. Vit, lite krämigare balsamvinäger är en nyhet från Zeta i butikshyllan.

200 g valnötter

1 dl florsocker

2 stora saftiga päron

smör (till stekning)

2 sorters sallad, gärna mangold-skott eller lollo rosso

200 g gorgonzola (eller annan grönmögelost)

ca 1/2 dl vit balsamkräm, (Crema di balsamico limone)

1 dl olivolja

salt och nymalen svartpeppar

Annons

Sätt ugnen på 225°. Koka upp valnötterna i en kastrull och låt koka i 5 minuter. Häll av och låt torka på hushållspapper. Vänd de torra nötterna i pudersockret och lägg på bakpappersklädd plåt i ugnen. Rosta dem i ca 5–10 minuter, tills sockret smält och nötterna blivit glansiga, dock inte brända.

Skär päronen i fina klyftor. Behåll gärna skalet, men skär bort kärnhuset. Fräs klyftorna i smör i en panna.

Fördela under tiden salladen på ett fat, smula osten över salladen och strö på nötterna. Fördela de varma, väl avrunna päronklyftorna över salladsbädden. Ringla vit balsamkräm och olja över alltsammans och krydda med flingsalt och nymald svartpeppar.

Annons