Salma-carpaccio med smörsås och pepparrot
4 personer
Tid: 25 minuter
Du behöver:
500 g salmalax
1 schalottenlök
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
50 g smör
2 tomater
blandade örter (basilika, gräslök, körvel)
1 tsk dijonsenap
1 bit färsk pepparrot
Gör så här:
Hacka löken och låt den svettas hastigt i en klick smör i en het kastrull. Slå över vinet och koka ner det tills en tredjedel kvarstår. Tillsätt grädden och koka ner vätskan tills en tredjedel är kvar. Skär smöret i små bitar och vispa ner några i taget tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och vitpeppar.
Klyfta tomaterna och skär bort kärnhusen. Tärna tomatköttet fint. Skär laxen i tunna skivor och fördela dem över ett stort fat. Strimla örterna och strö dem och tomathacket över laxen. Vispa ner senapen i smörsåsen och ringla den över laxen. Riv pepparroten och strö över. Servera direkt.
Recept: Fredrik Eriksson