Inspireras av Sandra Beijer – kickstarta med temaveckor i köket
Vad ska vi äta ikväll? En upprepande fråga i de flesta hushåll som dessutom kan bidra till irritation och stress. En som vänt veckomenyn till något inspirerande och positivt är ELLEs Sandra Beijer som bygger upp veckan på olika mat-teman. I hennes blogg har vi fått se allt från italienskt och koreanskt till mackor och skolmatsals-tema. Ett koncept med fem middagar i veckan som gör succé!
– Allt blir så mycket roligare med en inramning, oavsett om det handlar om mat eller andra saker i livet. Att rama in veckan i ett mat-tema är inspirerande, säger Sandra.
Därför började Sandra med mat-teman
I höstas blev Sandra mamma när sonen Didrik kom till världen. Bebisbubblan och hemmalivet gjorde att Sandra och sambon Björn ville addera något nytt i matlagningen och de började planera temaveckor.
– Efter att jag genomgått kejsarsnitt kunde jag inte laga mat. Vi var tillsammans hela tiden och åt alla middagar hemma. Det blev så mycket roligare när vi gjorde matlagningen till en lek och bestämde oss för att addera temaveckor i köket.
Sandra berättar att konceptet fått dem att lära sig att laga olika kök, utmana matlagningen, testa nya rätter och smaker.
– Vi tar en promenad och pratar om vad vi ska ha för kommande temaveckor. Och så bestämmer vi hälften av rätterna var för att sedan inhandla allt vi behöver.
De olika temaveckorna varvas med en återkommande kylskåpsrensning.
– Efter en temavecka finns det oftast många ingredienser kvar. Då fokuserar vi på att rensa kylskåpet för att inget ska gå till spillo. Kylskåpsrensning är faktiskt den allra roligaste matlagningen och man behöver oftast inte addera något nytt i kylen.
Vilket har varit den bästa mat-veckan?
– Jag tycker att det är roligt när vi har teman som nödvändigtvis inte är ett land eller en matkultur. Vi har testat teman som mackor, skolmatsal och 80-tal. Men det är Björn som lagar maten, så han får bestämma och är mer inne på länder.
Vilket tema har varit mest utmanande?
– Jag skulle säga att Tore Wretman-veckan var mest utmanande. Det var många steg och komponenter i att laga husmanskost från grunden. Då var Björn svettig men det blev otroligt gott!
Lyxar ni till temaveckorna på helgen?
– Det är korrekt! Fredagar och lördagar adderar vi passande vin till rätterna och under helgen får tillagningen ta längre tid än under veckodagarna. Vi lägger även mer tid på inhandlingen då och köper råvaror i saluhall för att göra det lite lyxigare.
Lagar ni all mat under temaveckan eller äter ni även ute?
– Nej vi har alltid lagat all mat under temaveckorna – inget fusk från vår sida.
Om ni bjudit över gäster under veckan, vilket tema har varit bäst då?
– Vi har bara haft gäster på besök några få gånger sedan vi började med teman och då har vi tajmat det med italienskt vilket varit enkelt.
Om man vill börja med temaveckor – var ska man starta?
– Börja med något som du gillar. Älskar du frukost? Kör ett frukosttema och ät det på kvällen. Eller varför inte macktema? Genom att börja med ett brett tema begränsar man sig inte och sedan kan det successivt utvecklas till olika länder och regioner. Endast fantasin sätter stopp!
Vad har ni för planerade teman framöver?
– Jag ser fram emot nästa Kina-tema då ska Björn fokusera på sichuanköket. Jag längtar även efter våren och sommaren när vi ska sätta teman som primörer och mer grönsaker.
Sandra Beijers mat-teman
Klicka på länkarna för att komma till recepten!
Ta del av ännu fler recept i Sandras blogg som du hittar här!