Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Senaste trenden inom mat – ät efter säsong

13 apr, 2018
AvHanna Carlsson
Våren är här och säsongens råvaror likaså. Att äta mat som är i säsong smakar mer, kostar mindre och är även bra för miljön. Här listar vi vårens nyttigaste livsmedel.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Nässlor

Nässlor har använts mot olika sjukdomar inom folkmedicinen under århundraden. Visserligen är den ett besvärligt ogräs i våra odlingar, men också en omtyckt vårprimör i matlagningen.

Nässlor är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de järn, karotin, vitamin A och C samt de flesta viktiga mineraler. Nässlor är därmed ett suveränt livsmedel  för att öka näringstätheten i maten och för att höja energin och orken.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Recept: 6 recept med nässlor + tips hur du lyckas

Läs också: Redo för en boost? Här är 11 nyttiga livsmedel du borde äta mer av

2. Makrill

Makrill är en fet och nyttig fisk som är full av omega-3, A- och D-vitaminer. Proteinet i fisken bidrar även till en god mättnadskänsla. Näringsmässigt är makrill därför en riktig vinnare.

Recept: Makrill med brynt smör

3. Rädisor

Den fantastiska vårprimören är en riktig hälsobomb. Rädisor är rika på kostfibrer vilket kan lindra magproblem och ta hand om tarmarna. De är även fulla av C-vitamin och zink, vilket bidrar till att stärka immunförsvaret. Inte nog med det, rädisan har dessutom en rensande effekt och hjälper till att rensa bort gifter från levern, gallblåsan, magen och tjocktarmen.

Annons

Recept: Lyxsallad med rädisor och cream cheese-dressing

Läs också: Här är 9 nyttiga saker som kroppen gillar – och som är bra att få i sig varje vecka

4. Sparris

Med en säsong som startar i slutet av april och är över redan vid midsommar, gäller ta vara på tiden med den färska sparrisen.

Primören är inte bara ofantligt god, den har också ett lågt kaloriinnehåll och är fulladdad med vitaminer, antioxidanter och värdefulla spårämnen som magnesium, zink och selen. Dessutom innehåller sparris mängder av kostfibrer.

Recept: Spagetti med sparris och Mozzarella 

5. Rabarber

Lägg rabarber på vårens suraste primör. Rabarbern har flera dokumenterade hälsofördelar. Bland annat pekar forskning på att en ingrediens i rabarbern kan döda cancerceller på rekordfart.

Men ät lagom, rabarber är nämligen rikt på oxalsyra, som i stora mängder kan rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem.

Annons

Recept: Isglass-bellini med rabarber och jordgubbar

Läs också: 7 spännande mattrender du måste ha koll på inför 2018

6. Gräslök

Löken är faktiskt nyttigare än vad man kan tro. Den innehåller massor av proteiner, fibrer, krom, C-vitamin och flavonoider. Dessutom bidrar gräslöken till att sänka kolesterolvärdet samt håller blodsocker-nivåerna i balans. Gräslöken förhöjer smaken och passar till all sorts matlagning.

Recept: Popcorn med gräslök och västerbottenost

7. Vild lax

Våren är högtid för den vilda laxen. Att äta lax regelbundet har en rad hälsofördelar. Fet fisk är nämligen inflammationshämmande samtidigt som den skyddar din kärl. Dessutom är den feta fisken bra för huden och hjälper till att bygga upp muskler för den som tränar.

Recept: Laxburgare med mango och vitlöksaioli

Foto Elsa Billgren

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons