Sega chokladmaränger
10–15 maränger
Tid: cirka 1 timme och 20 minuter
Du behöver:
5 1/4 dl strösocker
7 äggvitor
100 g mörk choklad av god kvalitet (70 %)
Gör så här:
Sätt ugnen på 130°. Blanda socker och äggvitor i en torr rostfri metallbunke. Se till att du inte får med någon äggula, den är nämligen fet och får man fett i smeten blir det ingen maräng.
Sätt bunken i ett vattenbad och värm marängsmeten under konstant vispning tills smeten är blank och toppig och har en temperatur på 60–65°. Kontrollera temperaturen med en stektermometer. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa utan avbrott marängen med en elvisp tills den kallnat. Smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i marängsmeten.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper eller i fina formar av en större modell, och grädda sedan marängerna i ugnen i ca 50 minuter. De ska vara lite sega i mitten när du tar ut dem. Lägg dem i en vacker ask och värdinnan blir garanterad överlycklig.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner