Semla med kardemummagrädde
14 jan, 2025
AvRedaktionen ELLE
Äntligen semmeltider! Vi kör en klassisk variant med massa god kardemummagrädde.
Annons
Semla med kardemummagrädde
Godaste semlan är ju ändå den man gör själv! Testa vår klassiska variant, men med kardemummagrädde.
Annons
40 stycken
Tid: 1 timme och 30 minuter
Du behöver:
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk nymald kardemumma (kan uteslutas)
14 dl vetemjöl special
1 ägg till pensling
Fyllning:
600 g mandelmassa, grovriven
2 ½ dl mjölk
10 dl grädde
½ tsk kardemummakärnor
Florsocker till garnering
Gör så här:
- Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar, strösocker, salt och nymald kardemumma.
- Häll i mjölet (spara ca ½ dl till utbakningen) och arbeta degen väl tills den är smidig, ca 10 minuter, pudra över lite vetemjöl. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
- Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 40 lika stora bitar, rulla till runda bullar, placera på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa ca 20 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda en plåt åt gången i nedre delen av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
- Vid servering: Skär av locket på de avsvalnade bullarna. Ta ut lite inkråm och blanda med mandelmassan i en skål. Tillsätt mjölk, lite i sänder och rör om till en slät massa. Mortla kardemumman, tillsätt i grädden och vispa.
- Lägg en klick fyllning i varje bulle och toppa med grädden. Lägg på locken och sikta florsocker över.
Foto: TT
Annons