Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Semla med kardemummagrädde

14 jan, 2025
AvRedaktionen ELLE
Recept på semla med kardemummagrädde
TT
Äntligen semmeltider! Vi kör en klassisk variant med massa god kardemummagrädde.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Semla med kardemummagrädde

Godaste semlan är ju ändå den man gör själv! Testa vår klassiska variant, men med kardemummagrädde.

Annons

40 stycken

Tid: 1 timme och 30 minuter

Du behöver:

5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk nymald kardemumma (kan uteslutas)
14 dl vetemjöl special
1 ägg till pensling

Fyllning:

600 g mandelmassa, grovriven
2 ½ dl mjölk
10 dl grädde
½ tsk kardemummakärnor
Florsocker till garnering

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar, strösocker, salt och nymald kardemumma.
  2. Häll i mjölet (spara ca ½ dl till utbakningen) och arbeta degen väl tills den är smidig, ca 10 minuter, pudra över lite vetemjöl. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 40 lika stora bitar, rulla till runda bullar, placera på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa ca 20 minuter.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda en plåt åt gången i nedre delen av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
  5. Vid servering: Skär av locket på de avsvalnade bullarna. Ta ut lite inkråm och blanda med mandelmassan i en skål. Tillsätt mjölk, lite i sänder och rör om till en slät massa. Mortla kardemumman, tillsätt i grädden och vispa.
  6. Lägg en klick fyllning i varje bulle och toppa med grädden. Lägg på locken och sikta florsocker över.

Foto: TT

Annons