Saftiga semlor och semmeltårta
10 st semlor eller 1 tårta
Bröd:
25 g jäst
2 ½ dl mjölk
75 g smör
1 vaniljstång
60 g (ca ¾ dl) socker
¼ tsk salt
1 ½ tsk kardemumma
475–500 g (ca 8 dl) vetemjöl
1 ägg, till pensling
Fyllning:
300 g mandelmassa
3 msk mjölk
5 dl grädde
Till dekoration:
florsocker
Gör så här:
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Rör mjölk och jäst tills jästen är upplöst. Smält smör och rör i det. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör i socker, salt, kardemumma och vaniljfrön. Rör ner mjöl, lite i taget – gärna i en bakmaskin tills du får en smidig deg. Lägg en ren bakhandduk över skålen och låt degen jäsa i 45 minuter. Knåda degen på ett mjölat bakbord.
Till tårta: Forma till en stor boll och lägg i en smord springform, 20 cm i diameter.
Till bullar: Forma 10 bollar av degen och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
Till tårta och bullar: Pensla degen med upp vispat ägg. Sätt ugnen på 180°.
Till tårta: Grädda kakan i cirka 30 minuter.
Till bullar: Grädda i 15-20 minuter.
Fyllning: Riv mandelmassa grovt på rivjärn och rör ihop med mjölken. Vispa grädden.
Till tårta: Skär den stora kakan i 3 kak bottnar och skär ett litet lock av den översta delen. Bred ut mandelmasseröran över bottnarna och spritsa över grädde med stjärntyll. Lägg ihop bottnarna och pudra kakan med florsocker.
Till bullar: Skär ett lock av bullen, ta ut inkråmet och fyll dem med mandelmasseröran och toppa med grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.
Av: Camilla Biesbjerg Markusse
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: 9 vackra tårtfat med fot