Sesam- och anisbröd
Sesam- och anisbröd
1 stort bröd (eller 2 limpor)
Tid: 45 minuter + 80 minuters jäsning
Ett riktigt ”latmaskbröd” (om du har en degblandare som knådar degen) som inte behöver bakas ut utan bara kan vältas ut direkt på plåten. För att få ett bra resultat är det viktigt att använda vetemjöl special, som tål att arbetas länge i maskin. Knådar du för hand så lägg på 5–10 minuters arbetstid.
10 dl vetemjöl special
1/2 pkt jäst (25 g)
5 dl ljummet vatten (37°)
1 1/2 tsk salt
2 msk stött anis
2 dl sesamfrön (+ lite till garnering)
flingsalt
Smula jästen i degblandarens beredningsskål. Rör ut den i lite av det ljumna vattnet. Blanda i resten av vattnet, mjölet, saltet, anisen och sesamfröna. Arbeta degen på hög hastighet i degblandare 20 minuter. Jäs degen under bakduk cirka 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Häll ut degen på en mjölad plåt och strö på sesamfrön och fl ingsalt. Täck med handduk och jäs i 20 minuter. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills brödet har fått fin färg.
Av Peter Norman och Marita Johansson Foto Mikael Strinnhed