Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sesam- och anisbröd

27 jan, 2014
AvSofie Nyblin
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ellemv0601 LORDAG.indd

Sesam- och anisbröd

1 stort bröd (eller 2 limpor)

Tid: 45 minuter + 80 minuters jäsning

Ett riktigt ”latmaskbröd” (om du har en degblandare som knådar degen) som inte behöver bakas ut utan bara kan vältas ut direkt på plåten. För att få ett bra resultat är det viktigt att använda vetemjöl special, som tål att arbetas länge i maskin. Knådar du för hand så lägg på 5–10 minuters arbetstid.

10 dl vetemjöl special

1/2 pkt jäst (25 g)

5 dl ljummet vatten (37°)

1 1/2 tsk salt

2 msk stött anis

2 dl sesamfrön (+ lite till garnering)

flingsalt

Smula jästen i degblandarens beredningsskål. Rör ut den i lite av det ljumna vattnet. Blanda i resten av vattnet, mjölet, saltet, anisen och sesamfröna. Arbeta degen på hög hastighet i degblandare 20 minuter. Jäs degen under bakduk cirka 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Häll ut degen på en mjölad plåt och strö på sesamfrön och fl ingsalt. Täck med handduk och jäs i 20 minuter. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills brödet har fått fin färg.

Av Peter Norman och Marita Johansson Foto Mikael Strinnhed

Annons