Shakshuka med vita bönor och avokado
25 maj, 2022
AvDitte Ingemann
Shakshuka är en rätt från Tunisien där ägg pocheras i en smakrik tomatsås med vita bönor som serveras med skivad avokado och smulad fetaost. Så gott!
Annons
Shakshuka med vita bönor och avokado
Numera en klassiker på brunchbordet.
4 portioner
Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk fänkålsfrö
2 tsk strösocker
2 förpackningar tomatkross
2 tsk harissa (eller annan chilisås)
1 förpackning vita bönor
4 ägg
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
1 mogen avokado
50 g fetaost
1 näve färsk mynta
1 näve färsk koriander
Ev pitabröd eller flatbröd
Gör så här:
- Skala lök och vitlök och skär i grova bitar. Mixa lök, vitlök, spiskummin, paprikapulver, fänkålsfrö, socker, tomatkross och harissa till en slät sås.
- Häll såsen i en traktörpanna, en stekpanna med hög kant, och koka upp. Smaka av med salt, chilisås och socker. Låt bönorna rinna av och häll ner dem i såsen. Rör runt och gör sedan fyra små fördjupningar mot kanterna av pannan.
- Knäck äggen och häll ner dem i groparna. Låt allt småkoka i 5–6 minuter, tills äggvitorna satt sig. Lägg gärna ett lock över pannan.
- Skiva avokadon och fördela avokado, smulad feta och färska örter över rätten. Servera genast med rostade pitabröd eller flatbröd.
Foto: Stine Christianssen
Annons