Nyttiga shots med rödbeta, ingefära och avokado
Rödbetsshot med ingefära
10 små koppar
Tid: 1 timme
Ingredienser:
5 stora rödbetor
1 gul lök (hackad)
smör
2 vitlöksklyftor (finhackade)
1 msk riven färsk ingefära
färdig kyckling- eller grönsaksbuljong (att smaka av soppan med)
1 citron (saften)
gräddfil och krasse (till dekoration)
Gör så här:
Skrubba rödbetorna noga och koka mjuka med skalet på. Spara kokvattnet (om grus eller jord är kvar i vattnet så sila bort det) och skrubba bort skalet medan de är varma.
Fräs löken i lite smör i en kastrull tills den mjuknat. Tillsätt vitlök och ingefära och fräs några minuter. Dela rödbetorna och mixa med lökfräset i en matberedare till jämn puré. Värm upp ca 1/2 liter av kokspadet och smaka av med buljong (mängden beror på hur salt buljong man använder). Skrapa ur purén och tillsätt i kastrullen. Låt sjuda cirka 10 minuter och späd med mer vatten om den känns tjock. Låt sedan svalna till ljummet innan servering. Toppa med en klick gräddfil och krasse.
Avokadoshot med gurka och citron
10 små glas
Tid: 20 minuter
Ingredienser:
1 stor gurka
3 avokado
2 1/2 dl kycklingfond, kall
1 kruka dill
1/2 citron, saften
3 msk olivolja plus extra till dekoration
salt och peppar
1 burk crème fraiche, 2 dl
Gör så här:
Skala gurkan, skär den i stora bitar. Halvera och kärna ur avokadorna. Kör gurka och avokadokött med halva fonden/buljongen och två kvistar plockad dill i en mixer eller blender. Späd med resterande buljong till lagom konsistens. Tillsätt citronsaften, olja, smaka av med salt och peppar och mixa en gång till. Ställ soppan i kylen i 10 minuter innan servering. Häll upp i skålar, toppa med en klick gräddfil och röd krasse.
Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull