Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Imponera med showstopper-rostbiff

24 aug, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på showstopper-rostbiff
Showstopper-rostbiffen är rätten som kommer ta gästerna med storm! Dekadenta smaker samlade i ett snyggt upplägg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 av de vanligaste termerna inom vin som är bra att kunnaBrand logo
10 av de vanligaste termerna inom vin som är bra att kunna

så gör du Showstopper-rostbiff

Här flamberas rätten för extra wow-faktor och smak.

Bjud på showstopper-rostbiff

6–8 portioner

Annons

Du behöver:

3 kg rostbiff
6 kvittenfrukter, skurna i kvartar
2 rödlökar, skurna i kvartar
75 g gröna oliver, urkärnade
4 vitlöksklyftor, krossade
6 kvistar oregano
4 msk olivolja
75 g smör, smält
¾ dl lönnsirap
30 ml konjak

Fyllning:

3 msk olivolja
1 rödlök
2 vitlöksklyftor, grovhackade
15 g färsk oregano, grovhackad
75 g kastanjepuré
75 g gröna oliver, urkärnade och grovhackade
75 g katrinplommon, urkärnade och grovhackade
75 ml marsala

Gör så här:

  1. Börja med fyllningen. Värm oljan i en stor kastrull och stek lök, vitlök och oregano i 5 minuter, tills löken är genomskinlig. Öka värmen och tillsätt resterande ingredienser, utom marsala. Koka i ytterligare 5 minuter.
  2. Krydda med salt och peppar och smaka av med marsala. Låt blandningen sjuda i 3–4 minuter och ställ sedan åt sidan.
  3. Skär ett snitt i mitten på köttet, men inte helt igenom. Fläk ut köttet åt båda sidor så att det blir en jämntjock platta. Krydda med salt och peppar. Bred fyllningen över mitten av köttet. Tryck fast den med händerna. Rulla försiktigt ihop köttet, bind ihop med steksnöre för att hålla fyllningen på plats.
  4. Värm ugnen till 220°. Placera köttet i en stor ugnsform. Fördela kvitten, lök, oliver, vitlök och oregano runt om. Krydda med salt och peppar och droppa olivolja, smält smör och lönnsirap över.
  5. Stek i ugnen i 20 minuter och ös sedan köttet med steksky. Sänk värmen till 160° och stek i ytterligare 10 minuter per 500 g kött, i detta fall 60 minuter, tills ytan är gyllene och karamelliserad. Kontrollera med köttermometer att köttet är 53–55°. Låt köttet vila i rumsvärme med folie över innan det skärs i skivor och serveras.
  6. Mät upp konjak i en slev och tänd alkoholen med tändsticka. Häll försiktigt över köttet, gärna vid bordet för extra underhållning. Servera det skivade köttet med kvitten och steksky.

Recept: Ajda Mehmet Styling Jessica Lek, Maaike Koorman Foto: Jeroen van der Spek

Annons