Siciliansk hummersoppa av Jamie Oliver
4-6 personer
Ingredienser:
2 (helst levande) humrar à 1 kg
extra fin jungfruolja
1 stor silverlök (skalad, finhackad)
6 vitlöksklyftor (skalade, finhackade)
1 stor morot (skalad, finhackad)
1 kanelstång
1–2 små torkade röda chili (smulade)
1 tsk fänkålsfrön (stötta)
1/2 flaska vitt vin
8 1/2 dl passerade tomater
havssalt och nymalen svartpeppar
150 g torkade lasagneplattor (i småbitar)
1 rejäl näve hela mandlar (med skal)
1 liten näve färsk basilika (repade blad)
Gör så här:
Ställ en stor gryta på spisen på svag värme. Ta en stor vass kniv, placera den vassa änden mitt på hummerns huvud och skär snabbt rakt mellan ögonen. Dra huvudet från stjärten. Gör likadant med båda humrarna och lägg stjärtar och klor åt sidan.
Öppna huvudena och ta bort den grå magsäcken nära ögonen. Kasta dem och skär resten av huvudena i bitar. Häll olivolja i den varma grytan och lägg i bitarna från huvudet och benen. Tillsätt lök, vitlök, morot, kanelstång, chili och fänkålsfrön.
Stek i cirka 15 minuter. Låt inte löken bli bränd. Tillsätt vitt vin och koka kraftigt i 5 minuter. Häll i de passerade tomaterna och samma mängd vatten. Koka upp och låt sjuda i 20- 30 minuter. Sila allt genom ett durkslag ner i en annan kastrull. Släng skalen.
Sätt tillbaka soppan på spisen och låt sjuda. Skär hummerstjärtarna, med skal på, i 2–3 cm breda skivor och lägg ner dem i kastrullen. Knäck klorna och lägg i dem. Sjud i 8 minuter. Under tiden kokar du pastan aningen för kort, al dente, i saltat vatten. Lägg där efter pastan i soppan och låt sjuda med i några minuter. Hacka mandlar och rör ner. Servera med rivna basilikablad.