Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Siri Barjes goda vegetariska buffé – så lagar du den

23 sep, 2024
AvBetty Regnström Larsson
Välkommen hem till Siri Barjes kök på Lidingö, där hon lagar en vegetarisk buffé du inte får missa. Tips, skratt och god mat utlovas i videon ovan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I tredje avsnittet av serien I mitt kök får vi följa med hem till kocken och kokboksförfattaren Siri Barje. I sitt kök på Lidingö tillagar hon en fantastisk vegetarisk buffé som passar perfekt att bjuda middagsgästerna på.

–Det kommer bli svamp, potatis, aioli och massor med fett goda grejer, säger Siri Barje i videon ovan.

Se fler avsnitt av I mitt kök här!

RECEPT

Aioli med grov dijonsenap:

  • 2 äggulor
  • 2 tsk grov dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk vinäger Salt
  • Dill till dekoration
  1. Vispa äggulor med dijonsenap och droppa sedan i rapsoljan försiktigt tills du har en homogen sås.
  2. Vispa i olivolja på slutet.
  3. Riv ned vitlök, tillsätt vinäger och smaka av med salt.
  4. Låt stå i minst 10 min i rumstemperatur.
  5. Dekorera med dill.

Rostad potatis med krasse:

  • 1 kg avlång potatis
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • 1 ask krasse till servering
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Dela potatisen på längden och lägg i en form, droppa på olivolja, salt och blanda runt.
  3. Vänd alla potatisar med snittytan uppåt och ställ in i ugnen i ca 25 min eller tills alla är gyllene.

Tomatsallad med schalottenlöksvinegrett och persilja:

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk röd- eller vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 schalottenlök
  • Salt och peppar
  • 500 g tomater i blandande färger
  • 1 litet knippe persilja
  1. Finhacka schalottenlöken.
  2. Blanda ihop olivolja, vinäger och dijon med salt och peppar, vänd ned löken och låt stå.
  3. Skär ett litet snitt i tomaterna vid kvisten och riv sedan tomaterna i mindre bitar.
  4. Finhacka persiljan.
  5. Blanda tomaterna med dressingen och persiljan och låt den stå framme till servering.

Kokta linser med olivolja:

  • 3 dl linser, gärna Gotländska men beluga funkar också
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  1. Dela löken.
  2. Lägg linserna i en kastrull med löken och vitlöken, häll på vatten så det täcker och häll i olivolja och salt.
  3. Koka på låg värme i ca 30 min eller tills de precis är klara.
  4. Häll av vattnet och blanda sedan linserna med lite mer olivolja och salt.

Stekt svamp med salladslök och svartpeppar:

  • 500 g svamp, gärna kejsarhatt eller ostronskivling
  • 1 knippe salladslök
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  1. Sätt en stekpanna på hög värme.
  2. Skiva salladslökarna lite tjockare och på snedden, de sista 5 cm på det gröna skivar du tunt, det ska vi ha till servering.
  3. Snitta svampen i ett rutmönster.
  4. Stek svampen gyllene i oljan på hög värme.
  5. Tillsätt salladslöken och stek tills den blir mjuk, salta och peppra ordentligt.
  6. Strössla över den råa gröna salladslöken till servering.
Annons