Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Skaldjursmarinière med rostad sötpotatis & myntamajonnäs

15 maj, 2014
AvRedaktionen
Skaldjursmarinière med rostad sötpotatis & myntamajonnäs.
Skaldjursmarinière är precis som en klassisk Moules Marinière – men med så många fler av havets läckerheter. Vad sägs om hummer, räkor och kräftor tillsammans?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

2 förälskade personer

Tid: 45 min

Du behöver:

1 liter blåmusslor

1 hummer

4 tigerräkor

20 räkor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

5 dl torrt vitt vin

150 g bläckfiskringar

6 havskräftor

4 pilgrimsmusslor

1/2 dl persilja, hackad

1 tsk salt

svartpeppar (ur kvarn)

Gör så här:

Kolla att alla musslor lever genom att knacka på skalet med en kniv. De som inte sluter sig ska kastas. Skrubba musslorna och dra bort eventuellt ”skägg”. Dela hummern på mitten. Skala eventuellt även räkorna.

Skala lök och vitlök och strimla tunt. Häll oljan i en rymlig kastrull och fräs löken på medel-värme i några minuter, den ska inte få färg.

Lägg i blåmusslorna och fräs i 2 minuter, häll på vin, sätt på lock och låt koka i 5 minuter.

Tillsätt tigerräkor och bläckfiskringar och låt koka i 2 minuter. Lägg i hummern, havs-kräftorna och pilgrimsmusslorna och låt puttra 1 minut. Salta och peppra och lägg i räkorna. Toppa med hackad persilja.

Annons

Servera med…

Rostad sötpotatis

Tid: 40 min

Du behöver:

2 stora sötpotatisar

olivolja

havssalt

svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Skala potatisarna. Skär dem i pommes frites-liknande stavar och lägg på bakpappersklädd plåt. Ringla över olja, salta och peppra. Blanda med händerna så att oljan täcker all potatis. Sätt in i ugn i cirka 30 minuter, höj värmen till 200° mot slutet för att ge potatisen mer färg. Lägg dem i portionsskålar och servera till skaldjuren.

Myntamajonnäs

Tid: 5 min

En kall sås som man kan doppa både skaldjur och potatis i.

Du behöver:

1 msk färsk mynta (eller 1 tsk torkad)

3 msk majonnäs

1 1/2 dl crème fraiche

1 msk citronsaft

1 nypa salt

svartpeppar (ur kvarn)

Gör så här:

Finhacka myntan och blanda med majonnäs, crème fraiche och citron. Ställ i kylen till serveringen.

Skaldjursmarinière med rostad sötpotatis & myntamajonnäs.
Skaldjursmarinière med rostad sötpotatis & myntamajonnäs.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons