Skaldjursmarinière med rostad sötpotatis & myntamajonnäs
2 förälskade personer
Tid: 45 min
Du behöver:
1 liter blåmusslor
1 hummer
4 tigerräkor
20 räkor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
5 dl torrt vitt vin
150 g bläckfiskringar
6 havskräftor
4 pilgrimsmusslor
1/2 dl persilja, hackad
1 tsk salt
svartpeppar (ur kvarn)
Gör så här:
Kolla att alla musslor lever genom att knacka på skalet med en kniv. De som inte sluter sig ska kastas. Skrubba musslorna och dra bort eventuellt ”skägg”. Dela hummern på mitten. Skala eventuellt även räkorna.
Skala lök och vitlök och strimla tunt. Häll oljan i en rymlig kastrull och fräs löken på medel-värme i några minuter, den ska inte få färg.
Lägg i blåmusslorna och fräs i 2 minuter, häll på vin, sätt på lock och låt koka i 5 minuter.
Tillsätt tigerräkor och bläckfiskringar och låt koka i 2 minuter. Lägg i hummern, havs-kräftorna och pilgrimsmusslorna och låt puttra 1 minut. Salta och peppra och lägg i räkorna. Toppa med hackad persilja.
Servera med…
Rostad sötpotatis
Tid: 40 min
Du behöver:
2 stora sötpotatisar
olivolja
havssalt
svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Skala potatisarna. Skär dem i pommes frites-liknande stavar och lägg på bakpappersklädd plåt. Ringla över olja, salta och peppra. Blanda med händerna så att oljan täcker all potatis. Sätt in i ugn i cirka 30 minuter, höj värmen till 200° mot slutet för att ge potatisen mer färg. Lägg dem i portionsskålar och servera till skaldjuren.
Myntamajonnäs
Tid: 5 min
En kall sås som man kan doppa både skaldjur och potatis i.
Du behöver:
1 msk färsk mynta (eller 1 tsk torkad)
3 msk majonnäs
1 1/2 dl crème fraiche
1 msk citronsaft
1 nypa salt
svartpeppar (ur kvarn)
Gör så här:
Finhacka myntan och blanda med majonnäs, crème fraiche och citron. Ställ i kylen till serveringen.