Skaldjursplatå med tre sorters dipp
06 sep, 2022
AvLouisa Lorang
Slå på stort och avnjut en skaldjursplatå med godsaker som krabbklor, ostron och räkor. Skaldjuren doppar du sedan i tre olika sorters dipp. Svårslaget!
Annons
Skaldjursplatå med tre sorters dipp
Godsaker uppdukade på fat med krämiga såser till – bara att skala, dippa och njuta!
4 portioner
Annons
Du behöver:
Krabbklor:
1 tsk socker
2 tsk salt
1 knippe dill
4 st krabbklor
Vispat brynt smör:
250 g smör
½ tsk citronsaft
Ev 1 tsk rapsolja
Flingsalt
Sesamvinägrett:
½ dl sojasås
1 tsk socker
1 tsk risvinäger
1 tsk sesamolja
1 tsk vatten
1 tsk rostade sesamfrön
1 tsk torkade chiliflakes
Chipotlemajo:
2 dl majonnäs
2 msk chipotlepasta
1 msk limejuice
Salt
Till servering:
12 ostron
24 räkor
1 citron
1 lime
1 surdegsbröd
Gör så här:
- Fyll en stor gryta med kokande vatten. Tillsätt socker, salt och dillkvistar. Koka krabbklorna i 7–8 minuter. Stäng av och låt dem dra i 15 minuter. Ta upp och ställ kallt fram till servering.
- Vispat brynt smör: Smält och bryn smöret under konstant vispning. Häll upp och låt svalna i kylen tills det blivit fast i konsistensen. Vispa upp med elvisp eller en stavmixer tills det blir fluffigt, mixa eventuellt i lite rapsolja om du vill ha en mjukare konsistens. Servera i en liten skål och strö över flingsalt.
- Sesamvinägrett: Rör ihop alla ingredienser och smaka av.
- Chipotlemajo: Rör ihop majonnäs, chipotle, limejuice och salt. Smaka av.
- Öppna ostronen och lägg dem på is på ett stort fat. Toppa med vinägrett, eller servera den bredvid. Lägg även upp räkor och kokta krabbklor på fatet. Servera genast med citron och lime, bröd och rört smör samt såser.
Foto: Columbus Leth
Annons