Skördefest med lyxiga smaker
Gin & tonic med plommon-shrub
Shrub är en frukt- eller grönsakssirap med vinäger som bas. Gott att blanda ut med tonic eller att ha i en drink.
4 glas
Istärningar
2 lime i skivor
2 cl gin eller alkoholfri spritdryck
3 cl tonic
2 cl plommonshrub
Plommonshrub:
2 dl urkärnade hackade plommon
1 dl rörsocker
1 dl äppelcidervinäger
Gör så här:
- Kärna ur och dela plommonen i bitar. Rör ner sockret.
- Mosa plommonen lätt med en potatisstöt eller gaffel.
- Lägg i en burk med lufttätt lock och låt stå i kylen 1–2 dygn tills sockret smält.
- Tillsätt sedan äppelcidervinäger och rör om. Låt stå i kylen ytterligare 5 dagar.
- Sila av frukten och häll upp shruben på rengjord flaska som förvaras i kyl.
- Vid servering: Lägg istärningar i 4 glas. Skiva och fördela lime. Häll upp gin i varje glas och toppa med tonic. Tillsätt plommonshrub och rör om.
Höbakade rödbetor med burrata
Ge de söta jordiga betorna en härlig rökig touch.
4 portioner
500 g rödbetor
2–3 nävar halm eller hö
Syltade fläderbär:
½ dl bär från äkta fläder
1 msk rörsocker
Till servering:
50 g hasselnötskärnor
2 burrata
Färsk mynta
Röd skogssyra
Ramslöksblad
Olivolja
½ citron, saften
Gör så här:
- Värm ugnen till 190° varmluft.
- Ansa, tvätta och torka rödbetorna. Gör en bädd av hö i en gjutjärnsgryta med lock och fördela rödbetorna på höet. Lägg på locket och baka betorna mjuka i 3–4 timmar i ugnen. Låt sedan svalna innan rödbetorna skalas och skärs i skivor.
- Blanda fläderbär och socker i en kastrull med lock och småkoka 15 minuter. Låt svalna.
- Hacka hasselnötterna.
- Fördela bakade rödbetor och burrata på tallrikar.
- Skeda lite ljumma bär över burratan och garnera med hackade hasselnötter, mynta, skogssyra och ramslök.
- Droppa olivolja och citronsaft över och servera.
Tomater i vinägrett
Tomater på bästa sätt!
4 portioner
400 g små plommontomater
1 dl olivolja
½ dl äppelcidervinäger
½ msk utspädd fläderblomssaft
Havssalt och svartpeppar
Till servering:
1 dl kapris
1 handfull löktrav eller rucola
Gör så här:
- Värm ugnen till 90° varmluft.
- Skär ett kryss i botten på alla tomater.
- Koka upp lättsaltat vatten och doppa ner tomaterna i 8–10 sekunder och lägg dem därefter i iskallt vatten. Pilla skinnet av tomaterna. Lägg i ett ugnsfast fat och vänd ihop med olivolja, vinäger och saft. Krydda med salt och peppar och baka i ugnen i 2–5 timmar.
- Servera tomaterna ljumma eller avsvalnade och kylskåpskalla, beroende på smak och tid.
- Fördela tomaterna i små skålar, toppa med kapris och löktrav och krydda med salt och peppar.
Grillad halloumi med paprikachutney
Salt halloumi och söt chutney, måste provas!
4 portioner
400 g halloumi
Olivolja, till pensling
Salt och nymalen svartpeppar
Paprika- och apelsinchutney:
5 röda paprikor
1 rödlök
2 ½ dl vitvinsvinäger
3 dl (300 g) strösocker
2 ekologiska apelsiner, saft och skal
5 kvistar timjan
1 ½ tsk salt
Nymalen svartpeppar
Till servering:
Gott bröd
Gör så här:
- Skär paprika och lök i små bitar. Lägg i en kastrull med vinäger, socker, saft och skal från apelsinerna samt timjan.
- Småkoka på medelvärme utan lock. Ta från värmen när chutneyn kokat ihop.
- Plocka bort timjan, smaka av med salt och peppar.
- Skär halloumin i skivor.
- Pensla med olivolja, krydda med salt och peppar och grilla skivorna snabbt.
- Servera med chutney och bröd.
Marulk med majs i citronsås
Godaste fisken och superenkel att tillaga.
4 portioner
800 g marulk i portionsbitar, MSC-märkt
2 klyftor vitlök
1 fänkål
1 ekologisk citron
5 stjälkar färsk timjan
Havssalt och svartpeppar
3 dl äppelcidervinäger
25 g kallt smör
Olivolja
½ citron
2 majskolvar
Garnering:
1 handfull indiankrasse
1 handfull kirskål
Gör så här:
- Värm ugnen till 160° varmluft.
- Lägg marulken i ugnsfast smord form. Hacka vitlöken grovt. Skär fänkål och citron i skivor.
- Fördela vitlök, fänkål, citronskivor och timjan över fisken. Krydda med salt och peppar. Slå äppelcidervinäger över och tillaga i ugnen i cirka 15 minuter tills fisken är vit och fast eller har en innertemperatur på 50°.
- Ta fisken från ugnen och häll över skyn i en kastrull.
- Reducera ner vätskan till hälften. Vispa ner små bitar smör i såsen. Värm försiktigt upp och smaka av med lite olivolja och citronsaft.
- Skär kornen från majskolvarna och vänd ner i såsen.
- Lyft försiktigt upp filéerna. Fördela dem på tallrikar.
- Skeda över varm sås, garnera med kryddörter.
Grillade stenfrukter med kamomillglass
Sensommarbär i dessert.
4 portioner
2 persikor
2 aprikoser
2 plommon
1 handfull körsbär
1 tsk olivolja
Kamomillglass:
2 ½ dl standardmjölk
5 dl vispgrädde
10 g torkad kamomill
2 ägg
1 ½ dl (125 g) strösocker
4–5 havrekakor
Garnering:
1 handfull hallon
1 handfull basilika
Gör så här:
- Häll mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt kamomillblommor och sjud på låg värme i 10 minuter. Vispa ägg och socker till en luftig massa. Sila långsamt, och under vispning, ner den varma mjölkblandningen i äggmassan.
- Sätt skålen över vattenbad och vispa blandningen tills den fastnar och täcker baksidan på en sked. Täck skålen med plastfolie och låt svalna helt i kylskåp. Häll sedan ner krämen i glassmaskinen och låt den arbeta till mjukglass-konsistens eller ställ i frys och rör om då och då.
- Bryt havrekakor i små bitar, spara några till servering. Blanda ner kaksmulor i glassen, mängd efter smak. Låt glassen blanda ett tag till.
- Lägg glassen i en behållare och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
- Före servering: Dela och kärna ur stenfrukterna.
- Droppa olivolja över och grilla med snittsidan neråt i 2–2 ½ minut, tills saftiga och med fina grillränder.
- Fördela frukten på tallrikar, skeda på glass och garnera med färska hallon, kaksmulor och basilika.
Av Martina Bianchini
Foto: Martina Bianchini
LÄS MER:
Skördepizza med rödbetor och ruccola
Skördesallad med parmalindad kycklingfilé
Skördemacka med bondbönor, fetaost och rädisor