Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Skördefest med lyxiga smaker

23 jul, 2020
AvRedaktionen
Recept skördefest
Ställ till fest med sensommarens fantastiska smaker. Skördetid när den är som bäst.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Gin & tonic med plommon-shrub

Recept gin&tonic plommonshrub
Smakrik fördrink med gin, tonic och plommonshrub.

Shrub är en frukt- eller grönsakssirap med vinäger som bas. Gott att blanda ut med tonic eller att ha i en drink.

4 glas

Istärningar

2 lime i skivor

2 cl gin eller alkoholfri spritdryck

3 cl tonic

2 cl plommonshrub

Plommonshrub:

2 dl urkärnade hackade plommon

1 dl rörsocker

1 dl äppelcidervinäger

Gör så här:

  1. Kärna ur och dela plommonen i bitar. Rör ner sockret.
  2. Mosa plommonen lätt med en potatisstöt eller gaffel.
  3. Lägg i en burk med lufttätt lock och låt stå i kylen 1–2 dygn tills sockret smält.
  4. Tillsätt sedan äppelcidervinäger och rör om. Låt stå i kylen ytterligare 5 dagar.
  5. Sila av frukten och häll upp shruben på rengjord flaska som förvaras i kyl.
  6. Vid servering: Lägg istärningar i 4 glas. Skiva och fördela lime. Häll upp gin i varje glas och toppa med tonic. Tillsätt plommonshrub och rör om.

Höbakade rödbetor med burrata

Recept höbakade rödbetor
Höbakade rödbetor med burrata.

Ge de söta jordiga betorna en härlig rökig touch.

Annons

4 portioner

500 g rödbetor

2–3 nävar halm eller hö

Syltade fläderbär:

½ dl bär från äkta fläder

1 msk rörsocker

Till servering:

50 g hasselnötskärnor

2 burrata

Färsk mynta

Röd skogssyra

Ramslöksblad

Olivolja

½ citron, saften

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 190° varmluft.
  2. Ansa, tvätta och torka rödbetorna. Gör en bädd av hö i en gjutjärnsgryta med lock och fördela rödbetorna på höet. Lägg på locket och baka betorna mjuka i 3–4 timmar i ugnen. Låt sedan svalna innan rödbetorna skalas och skärs i skivor.
  3. Blanda fläderbär och socker i en kastrull med lock och småkoka 15 minuter. Låt svalna.
  4. Hacka hasselnötterna.
  5. Fördela bakade rödbetor och burrata på tallrikar.
  6. Skeda lite ljumma bär över burratan och garnera med hackade hasselnötter, mynta, skogssyra och ramslök.
  7. Droppa olivolja och citronsaft över och servera.

Tomater i vinägrett

Recept tomater vinägrett
Tomater i vinägrett.

Tomater på bästa sätt!

4 portioner

400 g små plommontomater

1 dl olivolja

½ dl äppelcidervinäger

½ msk utspädd fläderblomssaft

Havssalt och svartpeppar

Till servering:

1 dl kapris

1 handfull löktrav eller rucola

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 90° varmluft.
  2. Skär ett kryss i botten på alla tomater.
  3. Koka upp lättsaltat vatten och doppa ner tomaterna i 8–10 sekunder och lägg dem därefter i iskallt vatten. Pilla skinnet av tomaterna. Lägg i ett ugnsfast fat och vänd ihop med olivolja, vinäger och saft. Krydda med salt och peppar och baka i ugnen i 2–5 timmar.
  4. Servera tomaterna ljumma eller avsvalnade och kylskåpskalla, beroende på smak och tid.
  5. Fördela tomaterna i små skålar, toppa med kapris och löktrav och krydda med salt och peppar.

Grillad halloumi med paprikachutney

Recept grillad halloumi
Grillad halloumi med paprikachutney.

Salt halloumi och söt chutney, måste provas!

Annons

4 portioner

400 g halloumi

Olivolja, till pensling

Salt och nymalen svartpeppar

Paprika- och apelsinchutney:

5 röda paprikor

1 rödlök

2 ½ dl vitvinsvinäger

3 dl (300 g) strösocker

2 ekologiska apelsiner, saft och skal

5 kvistar timjan

1 ½ tsk salt

Nymalen svartpeppar

Till servering:

Gott bröd

Gör så här:

  1. Skär paprika och lök i små bitar. Lägg i en kastrull med vinäger, socker, saft och skal från apelsinerna samt timjan.
  2. Småkoka på medelvärme utan lock. Ta från värmen när chutneyn kokat ihop.
  3. Plocka bort timjan, smaka av med salt och peppar.
  4. Skär halloumin i skivor.
  5. Pensla med olivolja, krydda med salt och peppar och grilla skivorna snabbt.
  6. Servera med chutney och bröd.

Marulk med majs i citronsås

Recept marulk
Marulk med majs i citronsås.

Godaste fisken och superenkel att tillaga.

4 portioner

800 g marulk i portionsbitar, MSC-märkt

2 klyftor vitlök

1 fänkål

1 ekologisk citron

Annons

5 stjälkar färsk timjan

Havssalt och svartpeppar

3 dl äppelcidervinäger

25 g kallt smör

Olivolja

½ citron

2 majskolvar

Garnering:

1 handfull indiankrasse

1 handfull kirskål

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 160° varmluft.
  2. Lägg marulken i ugnsfast smord form. Hacka vitlöken grovt. Skär fänkål och citron i skivor.
  3. Fördela vitlök, fänkål, citronskivor och timjan över fisken. Krydda med salt och peppar. Slå äppelcidervinäger över och tillaga i ugnen i cirka 15 minuter tills fisken är vit och fast eller har en innertemperatur på 50°.
  4. Ta fisken från ugnen och häll över skyn i en kastrull.
  5. Reducera ner vätskan till hälften. Vispa ner små bitar smör i såsen. Värm försiktigt upp och smaka av med lite olivolja och citronsaft.
  6. Skär kornen från majskolvarna och vänd ner i såsen.
  7. Lyft försiktigt upp filéerna. Fördela dem på tallrikar.
  8. Skeda över varm sås, garnera med kryddörter.

Grillade stenfrukter med kamomillglass

Recept grillad persika
Grillade stenfrukter med kamomillglass.

Sensommarbär i dessert.

4 portioner

2 persikor

2 aprikoser

2 plommon

1 handfull körsbär

1 tsk olivolja

Kamomillglass:

2 ½ dl standardmjölk

5 dl vispgrädde

10 g torkad kamomill

2 ägg

1 ½ dl (125 g) strösocker

4–5 havrekakor

Garnering:

1 handfull hallon

1 handfull basilika

Gör så här:

  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt kamomillblommor och sjud på låg värme i 10 minuter. Vispa ägg och socker till en luftig massa. Sila långsamt, och under vispning, ner den varma mjölkblandningen i äggmassan.
  2. Sätt skålen över vattenbad och vispa blandningen tills den fastnar och täcker baksidan på en sked. Täck skålen med plastfolie och låt svalna helt i kylskåp. Häll sedan ner krämen i glassmaskinen och låt den arbeta till mjukglass-konsistens eller ställ i frys och rör om då och då.
  3. Bryt havrekakor i små bitar, spara några till servering. Blanda ner kaksmulor i glassen, mängd efter smak. Låt glassen blanda ett tag till.
  4. Lägg glassen i en behållare och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
  5. Före servering: Dela och kärna ur stenfrukterna.
  6. Droppa olivolja över och grilla med snittsidan neråt i 2–2 ½ minut, tills saftiga och med fina grillränder.
  7. Fördela frukten på tallrikar, skeda på glass och garnera med färska hallon, kaksmulor och basilika.

 

Av Martina Bianchini

Foto: Martina Bianchini

 

LÄS MER:

Skördepizza med rödbetor och ruccola

Skördesallad med parmalindad kycklingfilé

Skördemacka med bondbönor, fetaost och rädisor

 

Annons